Влаковете спират - служителите на БДЖ стачкуват 24.11 | 07:02

Синдикатите в железниците излизат на протест срещу готвените реформи

От iNews.bg

Между 8 и 16 часа  днес (24 ноември) у нас влакове няма да се движат - служителите на БДЖ излизат на протест срещу готвените реформи в дружеството. От дни от синдикатите обясняват, че реформите няма да доведат доникъде. Заявяват и че не е необходимо уволнението на 2 хил. служители.

До последно вчера се водеха преговори, но в крайна сметка синдикатите останаха непреклонни и стачката е обявена. В сряда транспортният министър Ивайло Московски беше привикан в парламента да даде обяснения за ситуацията в БДЖ, пише БТА.

В пленарната зала той припомни на депутатите, че Европейската комисия (ЕК) разследва преструктурирането на дружеството, както и че правителството на ГЕРБ е заварило дългове в размер на 817 млн. лева. Московски показа в парламента и данни, според които през 2009 година загубите на железниците са били 67 млн. лева, но постепенно намаляват - през 2010 година до 50 млн. лева, а за тази година очакванията са да бъдат около 28-30 млн. лева.

Конкретно протестите на синдикатите са срещу новите реформи, които предвиждат съкращаване на състава на влаковете и уволнението на 2 хил. служители. От ръководството на компанията вече коментираха, че броят на уволнените може да се окаже много по-малък, тъй като непрекъснато расте броят на доброволно напускащите служители.

Справка на сайта на компанията показа, че към 23 ноември 676 души са приели предложението на БДЖ да бъдат освободени по чл. 331 от Кодекса на труда. В този случай от компанията изплащат на вече бившите служители шест работни заплати.

За ръководството на БДЖ стачката е незаконосъобразна - липсва споразумение за задоволително транспортно обслужване, според което да бъде изпълнен минимум 50% от графика на движение. За синдикатите обаче тези твърдения не са основателни - те нарекоха адвокатите на дружеството "манипулатори".

В крайна сметка след всички спорове - стачката е факт и влакове днес няма да се движат в интервала от 8 до 16 часа. Ако даден влак тръгне преди този час, той ще спре на най-близката гара и ще изчака времето до 16 часа.

А дали протестът ще продължи и утре - все още няма информация.

Най-четени