Влаковете стават цивилизовани след година 02.01 | 17:51

Нови композиции може да тръгнат след 2014 г.

От Христина Рафаилова

След една година част от влаковете на БДЖ може да изглеждат неузнаваемо. Транспортният министър Данаил Папазов заяви пред в. "24 часа", че до края на 2014 г. вероятно ще бъдат подписани договори за доставка на нови вагони за "Пътнически превози". Сред възможните варианти са те да бъдат закупени от Китай или Турция.

Той припомни, че от Нова година в движение са пуснати 47 нови композиции. Също така са възстановени доста връзки между отделните влакове.

Папазов обеща, че ще се търси най-изгодният за гражданите вариант на разписанието на влаковете.

"Широко обсъждаме всички искания, които са постъпили официално при нас. Опитали сме се да ги решим по най-благоприятния за клиента начин, защото има някои, които практически са неразрешими", коментира министърът.

Той добави, че до лятото ще могат да се купуват онлайн билети за цялата страна. До края на следващата година пък трябва да има и ПОС терминали по гарите, за да може да се автоматизира целият процес по издаване на документите за пътуване.

Папазов увери, че увеличение на цените на билетите поне в началото на 2014 г. няма да има. Решението за поскъпването ще бъде взето с широк консенсус, категоричен беше той. "Трябва да се постигне промяна на мисленето за БДЖ като едно лошо предприятие - скапано, мръсно, миришещо. Ще го променим това нещо в бъдеще", каза министърът.

"За нас приоритетите са по следния начин: първо, повишаване на качеството. Второ, намаляване на задълженията, защото тези на БДЖ са огромни. Вие виждате, че само за 6-7 месеца ги намалихме с 67 млн. лв. Това е повече от 10%. Опитваме се да направим разсрочването за 10 г., за да може БДЖ в сегашния си бюджет да обслужва нормално задълженията си и да обновява вагони и локомотиви. Разчетите за следващата година са свързани и с това дали ще  увеличим с 10-15% пътниците. Имаме надежда, че ще увеличим още товарните превози. През последните месеци имаме връщане на доста наши традиционни клиенти", добави Папазов.

Водещи

Най-четени