Влакът не е дерайлирал заради счупена стрелка, твърдят от НКЖИ 17.02 | 13:58

Бих попитал фирмата дали са сигурни в състоянието на локомотивите си, коментира генералният директор на Националната компания Красимир Папукчийски

От iNews

НКЖИ отхвърля версията за счупената стрелка, причинила дерайлирането на товарния влак

До края на деня ще бъдат изтеглени двата локомотива, които дерайлираха вчера на Централна гара в Пловдив. Това заяви пред БНР генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Красимир Папукчийски. От снощи влаковете се движат по разписание.

Тече проверка за теглително уравновесяване на локомотивите, което се провежда под ръководството на председателя на комисията по разследването на инцидента.

В момента се свалят данните от черната кутия на машината.

Генералният директор на НКЖИ заяви, че не приема тезата на фирмата-собственик на композицията, че счупен език на стрелка е причина за инцидента.

"Бих попитал фирмата – на какво основание могат да кажат това нещо? Защото аз бих задал въпрос – дали са сигурни в състоянието на локомотивите си – дали са в добро състояние", коментира Красимир Папукчийски.

Той уточни, че няколко часа преди инцидента по същия маршрут минават две други композиции с по-голяма брутна тежест.

"Не мога да се произнеса за причините. Вчера бяха взети проби от метала на езиковата част, проби и от раменната релса, които са дадени за химически анализ. Предстои и доста сериозна проверка сега на локомотивите, мерене на вагоните. Комисията има доста работа. Реално можем да кажем, когато получим резултатите от химическите проби и след приключване на проверките", коментира генералният директор на НКЖИ.

Красимир Папукчийски допълни, че не се съмнява в релсовия път: "Това е една от най-натоварените гари в България, където минават среднодневно 150 влака. Нямам съмнения, че състоянието на железопътната инфраструктура е лошо за да преминават такива влакове", категоричен е Папукчийски.

Водещи

Най-четени