Влизаме ли в Шенген – ще е ясно най-рано през март 06.12 | 20:43

Политическо решение може да има най-рано тогава, според Цветан Цветанов

От Диана Цветкова

Политическо решение за присъединяването на България и Румъния към Шенген може да има най-рано през март догодина.

Това каза вицепремиерът Цветан Цветанов, който е в Брюксел за участие в съвета на министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз, съобщава БНР.

"До излизането на румънския доклад аз не бих могъл да се ангажирам с конкретни срокове, но това, което мога да кажа, е, че през януари месец има неформален съвет в ирландското председателство и на подобен неформален съвет не се взимат подобни решения", обясни Цветанов.

Първото редовно заседание , след като Ирландия поеме председателството на Евросъюза, ще бъде през март.

"Надявам се, че темата Шенген може да влезе в дневния ред на ирландското председателство на първото заседание. Знаете, че най-важното в момента е политическото решение, което трябва да бъде взето", коментира МВР шефът.

Цветанов изрази надежда за промяна в позицията на Холандия, която остро критикува сигурността по границите ни и е причина влизането ни в Шенгенското пространство да се отлага.

"Надявам се, че всичките други държави ще се съобразим с това, което ще бъде в доклада за Румъния. Надявам се и пожелавам той да бъде положителен, за да може действително да се отвори перспективата за взимането на подобно политическо решение", посочи още Цветанов.

Водещи

Най-четени