Влязохме в "Южен поток" и договорихме новата цена на газа 15.11 | 15:31

Ще получаваме по-евтин руски газ от догодина

От Ралица Стоянова

Днес в Министерски съвет се състоя подписването на окончателното инвестиционно решение за "Южен поток" и новия договор за доставка на руски газ.

"Имаме над 20% намаление на цената на газа от 1 януари 2013 г.", похвали се премиерът Бойко Борисов. Цената на газа от 2013 г. за България е най-ниската за страни от тази категория, каза шефът на "Газпром” Алексей Милер.

От споразумението стана ясно, че преносът на газ трябва да започне от 2015 г. Според премиера Бойко Борисов проектът ще гарантира, че България винаги ще може да си отклони газ и по този начин ще бъде избегната възможността за повторение на газовата криза от началото на 2009 г. 

Дължината на трасето ще бъде 540 км, като входната точка на българска земя ще започва южно от Варна, а изходната се намира на границата със Сърбия в Северна България.

Бъдещата транзитна такса, която ще бъде получавана за количествата "синьо гориво" по "Южен поток", ще бъде допълнително калкулирана. Основните параметри обаче са договорени – 8% норма на възвращаемост и 15 години за изплащане на проекта. Това стана ясно от изказване на министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. 

България договори и 20 % по-евтин руски газ от "Газпром". В същото време ще отпаднат и посредниците при сделките на газ. 

Руската държавна информационна агенция Itar-Tass коментира сделката, като заяви, че България ще е страната, която ще транспортира най-много руски газ на Стария континент, след като "Южен Поток" бъде пуснат в експлоатация.

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков каза, че страната ни се е ангажирала с "Южен поток", без да знае каква ще е цената за финансиране, какви ще бъдат транзитните такси, които да ни позволят връщането на тези средства, които трябва да вземем назаем, нито какво мисли Европейската комисия по въпроса и затова проектът наподобява ситуацията с АЕЦ "Белене".

Най-четени