Вместо бежанци, страната ни приемала терористи 29.09 | 10:03

Експерт твърди, че Сирия се е превърнала в лагер за подготовка на екстремисти

От Христина Рафаилова

В България пристигали добре подготвени екстремисти, представяйки се за сирийски бежанци. Това каза експертът по тероризъм полковник Иван Бояджиев пред Нова телевизия. 

По негови думи страната, разкъсвана от гражданска война, се е превърнала в лагер за обучение на терористи. 

Бояджиев обясни, че те търсели слабо защитени държави като нашата. Терористите не ходели вече в САЩ, тъй като властите там бързо ги хващали. 

По думите му е много трудно да се разбере кой  идва тук да търси убежище и кой идва с друга цел. Отделно от това трудността идва и от факта, че вече няма къде да настаняваме тези бежанци.

Той каза, че настаняването им се превръща в заплаха за сигурността на държавата. "Това, които направиха във Враждебна, е против всякаква защита на държавата. Защото най-опасният пункт в държавата е аерогарата. А това е на метри оттам”, категоричен бе той. 

Експертът се обяви против съкращаването на срока за получаване на статут, тъй като не можело да се проверят пристигащите бежанци. Той посочи и странния факт, че някои от сирийците пристигали с документи и много пари. 

Полковникът бе категоричен, че държавата не може да затвори границата си за хората от Сирия:"Въпросът е, че нямаме възможност. И тук трябва да се намеси Европейския съюз, който да ни отпусне средства”.

Водещи

Най-четени