Вместо грижа децата от социален дом в Стралджа отнасяли удари с бухалки 25.09 | 18:29

Някои от малчуганите нямали лични вещи и дрехи

От Христина Рафаилова

Децата от социалните институции продължават да бъдат подлагани на ужасни мъчения и издевателства. 

За това сочи случаят с малките от Социално -педагогическия интернат в Стралджа. След проверка на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) става ясно, че те са били подлагани на изключително жестоки наказания от страна на персонала. Инспекторите открили следи от насилие върху част от момчетата от дома. Те  разказали, че са били бити с всевъзможни уреди за мъчения – бухалки, прътове, пръчки и палки. 

Освен че били мъчени физически от хората, които трябва да се грижат за тях, малчуганите били хранени със съмнителна храна, съобщава в. "Труд". Проверката установила, че те менюто им не съответствало с изискванията за здравословно хранене. Също така те не са минавали през задължителните здравни прегледи.

От персонала са се погрижили да смачкат съвсем индивидуалността на децата. Някои от тях едва четели и пишели. Знанията им не съответствали на класа, в който се обучават. Също така някои нямали никакви лични дрехи и вещи. Част от малчуганите ползвали общи тоалетни принадлежности. 

За отстраняване на констатираните пропуски на директора на СПИ Стралджа е дадено задължително предписание, придружено с писмени методически указания и механизъм за взаимодействие между отговорните институции.

За резултатите от извършената проверка е уведомен министърът на образованието и науката. Също така е сезирана  Районна прокуратура - Ямбол и Регионална здравна инспекции.

Четирима служители от интерната са отстранени от работа до изясняване на фактите и обстоятелствата по сигнала за насилие. В момента центъра има нов шеф, който е временно изпълняващ длъжността.

Водещи

Най-четени