Вместо потребителите Плевнелиев защитава ЕРП-тата 26.03 | 16:00

Дружествата дължат 347 млн. лв. на НЕК, но не били виновни за дефицитите в енергетиката

От iNews.bg

Докато правителството се чуди как да накара ЕРП-тата да платят дълговете си към Националната енергийна компания, президентът Росен Плевнелев започна да ги защитава и да обяснява как частните компании не са виновни за дефицитите в сектора на енергетиката. Позицията на държавния глава, угодна не на потребителите, които са заплашени да плащат по-скъп ток заради дълговете, не е изненада за никого, след като стана ясно, че той тайно се е срещал във Виена с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц.

Взаимоотношенията между EVN и кръга около Плевнелиев имат дълга история. Една от основните им допирни точки, освен монопола и опитите на дружеството да запази господстващото си положение в югоизточната част на България, са ВЕИ-тата. Подобно на семейния приятел на Плевнелиев – Иво Прокопиев, и EVN са инвестирали във възобновяеми енергийни източници у нас.

Те имат в България два фотоволтаични парка и един вятърен. Първата слънчева централа е изградена през 2010 в село Блатец, община Сливен, а другата е в село Тръстиково, област Бургас. Двете са с обща мощност 2,8 мегавата. Вятърният парк е в Каварна, а мощността му е 80 мегавата. Инвестицията на EVN в соларните централи е чрез дружеството "Натуркрафт” ЕООД.

Така, подобно на Прокопиев, и EVN следяха с напрежение хода на делото, което бе образувано в КС по искане на Плевнелиев. В края на миналата година той настоя магистратите да обявят за противоречаща на основния закон таксата от 20% върху приходите от фотоволтаици. Днес президентът отново демонстрира близките си отношения с ЕРП-то. Той смята, че по време на служебното правителство е имало консенсус за провеждането на реформи в сектор "Енергетика", които да гарантират независимост на енергийния регулатор. Или поне тази теза е изтъкнал на първата по рода си съвместна работна среща с Управителния съвет на Германо-Българската индустриално-търговска камара и с Френско-Българската търговска камара.

"ЕРП-тата формират едва 8 процента от всички разходи за електроенергия на потребителите, при тях ли е проблемът?", попита Росен Плевнелиев. Усилията на кабинета за намаляване на цените на електроенергията, той определи като "административно-команден подход".

Според президента една година след събитията от февруари и март 2013 г. ситуацията в енергетиката не се е променила, а според бизнеса – липсва политическа воля за решаване на проблемите в сектора.

Водещи

Най-четени