Внимавайте за старо агнешко преди Гергьовден 29.04 | 15:56

Инспектори бракуваха 800 килограма месо преди празниците

От Десислава Янкова

Храни с изтекъл срок на годност и продукти без документи и неустановен произход са сред най-честите нарушения, констатирани от инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от ведомството за iNews.

Често експертите са натъквали и на неправилно съхранение на продуктите, като не е спазен температурния режим, указан от производителя.

Бракувани са над 800 килограма продукти от животински произход. От тях 650 килограма месо са с неустановен произход, а 78 килограма са трупно агнешко месо без идентификационна маркировка и нужните документи. Бракувани са и 73 яйца.

Приоритетно експертите следят всички храни, които се слагат традиционно на трапезата – агнешко месо, яйца, козунаци, боя за яйца, плодове и зеленчуци, безалкохолни напитки и сладкарски изделия.

Покрай настоящите великденски празници и Гергьовден от агенцията са извършили 6392 допълнителни проверки на територията на цялата страна.

Инспекторите проверяват обектите за производство и търговия с храни, пакетиращите центрове за яйца, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, магазини, пазари и борси.

Издадени са 152 предписания и са съставени 38 акта за установяване на административно нарушения.

Водещи

Най-четени