Внимание! Ало измамници се правят и на свещеници 17.01 | 12:33

В Гигинския манастир проповядват на вярващите да бъдат по-бдителни

От iNews.bg

Църквата започва кампания срещу "ало" измамниците, след като престъпниците започнаха да звънят за пари от името на свещеници. Светият синод ще мисли, как да накара вярващите да бъдат по-бдителни, а в Гигинския манастир вече призовават за повече бдителност по време на литургиите, съобщи Нова телевизия.

В село Гигинци повечето хора са възрастни и на някои от тях вече са звънели телефонни измамници. 91-годишна жена от селото обаче не се вързала на лъжите им. Бившият кмет на селото Кирил Динев също е от хората, които мошениците опитали да измамят, но и той не се хванал на въдицата.

Да няма жертви на измами в селото се грижи отец Никанор от Гигинския манастир, който не пропуска литургия, за да говори за опасността. "Свещеникът е задължен според неговите възможности да ги посъветва, да ги предупреди, да ги извести, защото това е част от нашата работа", казва отец Никанор.

Мошеници опитали да мамят хората, като използвали името на манастира. Представяли се за отец Никанор и искали от хората суми между 50 и 100 лв. с лъжата, че работници няма как да стигнат до светата обител и им трябват пари. Затова свещеникът предупредил хората, ако някой им се обади с подобни "молби", да се свържат с манастира, за да не бъдат измамени.

Това, което прави отец Никанор, скоро вероятно ще стане практика в цялата страна. Предложение Църквата да участва в кампания срещу телефонните измами вече е внесено в Светия Синод и предстои скоро да бъде разгледано.

Водещи

Най-четени