Внимание! Потоп заплашва Северозападна България 12.05 | 07:27

МОСВ предупреждава за риск от наводнения в области Монтана, Видин и Враца

От iNews.bg

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН обяви за четвъртък оранжев код за обилни валежи за областите Видин, Монтана и Враца. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) активира от вчера Оперативното звено срещу наводнения.

При оранжев код времето е опасно, обясняват метеоролизите. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Хората трябва да се съобразяват с неизбежните рискове и да следват всички съвети на компетентните органи.

През нощта и през деня, поради очакваните значителни валежи за следващите 24 часа, голямото преовлажнение на почвата и високите нива на реките, има повишена вероятност за локални наводнения, предупреждават от МОСВ. Валежите ще продължат и през нощта срещу петък.

Жълт код за дъжд пък е обявен в 8 области: Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, София-град, София-област, Перник и Кюстендил. През нощта и утре там се очакват значителни валежи, които ще продължат и през нощта срещу петък.

Времето може да бъде потенциално опасно. Прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание при работа на открито.

 

Водещи

Най-четени