Вносът на терористи вече факт у нас 25.09 | 09:19

12 заподозрени в екстремизъм са проникнали на наша територия

От Христина Рафаилова

В България пристигат хора, заподозрени в тероризъм заради все по-безпомощната Турция и каналджиите, трафикиращи нелегални имигранти. 

Това каза в ефира на bTV шефът на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. Той се оплака, че хората, изкарващи пари от прекарването на бежанци през границата, ставали все по-нагли. Каналджиите "внесли" само за два месеца 80 души пред вратата на лагера Харманли, който е разположен на 50 км от границата с южната ни съседка. 

Чирпанлиев коментира, че това е много опасно, тъй като именно в този лагер е направен неуспешен опит за създаване на клетка на "Ал Кайда". Шефът на агенцията твърди, че 12 души, заподозрени в екстремизъм, са проникнали на наша територия. 

В Харманли е имало семейство, което вече е екстрадирано, чиито членове били от терористичната групировка. Те са били изгонени и от Швейцария. Те започнали агитация сред другите хора в лагера и опитали да набират членове, разказа директорът на центъра за временно настаняване в града Марко Петров. 

Просто параноята почва да ни води и почваме да бъркаме. Имахме едно семейство, ние го екстрадирахме. От Швейцария ги изгониха. Оказа се, че са членове на "Ал Кайда". Започнаха тука агитация, опитаха се да направят клетки", разказва директорът на центъра за временно настаняване в Харманли Марко Петров.

Чирпанлиев успокои, че страната ни е готова за нова вълна от бежанци. На територията на съседна Турция навлязоха хиляди кюрди, бягащи от "Ислямска държава". Това породи съмнение, че страната ни може отново да се изправи пред сериозен миграционен натиск. Шефът на агенцията каза, че България има шанс да получи 10 милиона евро за грижата за търсещите  закрила. Средствата вероятно ще бъдат отпуснати в следващите няколко месеца. 

Според последни данни 6522 души са потърсили закрила у нас и са подали документи за статут за 2014 година. В бежанските лагери в момента са настанени 2100 души. Това означавало, че имаме капацитет, ако се засили отново потокът от бежанци. 

Най-четени