Водата активизира нови свлачища, застрашени са къщи и пътища 28.03 | 14:54

Нивото на Струма е над критичното, разрушени са няколко диги

От iNews.bg

Топенето на снеговете и валежите в последните дни активизираха нови свлачища на няколко места в страната, като заплашват къщите в няколко села на община Сатовча и затрупаха пътища, а прииждащите води разрушиха няколко диги по река Струма.

 

Две опасни свлачища застрашават две села в община Сатовча, съобщи БНР. Кметът Арбен Мименов е издал заповед за евакуация на три семейства в с. Осина, в къщите на които има големи пукнатини. Свлачището там е на площ от 30 дка и от 2013 г. е в списъка на междуведомствената комисия към Министерския съвет, но досега не са осигурени средства за укрепването му. Единствения път за селото е нарушен на три места още от началото на февруари и всеки момент може да бъде затрупан. От сутринта действа спешна комисия с представители от "Геозащита" и служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

Две къщи са застрашени от разрушаване след активирало се свлачище и в с. Долен, община Сатовча, каза още кметът. Между постройките се е образувал земен процеп с дълбочина 1 метър от пропадането на земните пластове. Очаква се "Геозащита" да даде предписания за необходимите действия.

До понеделник се очаква да е готов проектът за спешни аварийно-спасителни дейности и на голямото свлачище в с. Плетена, което се активизира в началото на февруари. Община Сатовча е получила разрешение дейностите по укрепването да се извършат чрез пряко възлагане, а не с обществена поръчка.

Прииждащите води в последните дни са активизирали и свлачища по някои пътища, предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура". Заради пропаднало платно на пътя Рудозем - Смолян е забранено движението на товарни автомобили над 3.5 тона. Камионите се отклоняват през пътя Рудозем – Средногорци – Смолян. 
Свлачище засегна и пътя Пещера – Враня и движението по него става само в едната лента. Поради опасност от свличане на скална маса по пътя Суходол - Мало Бучино – Перник АПИ призовава шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Част от дигата на река Струма в община Струмяни започва да поддава и може да бъде отнесена, съобщи пред "Фокус" секретарят на общината Иван Секулов. При критичния участък са пристигнали екипи на "Пожарна защита" и "Напоителни системи". При дигата се насипват инертни материали, за да бъде укрепена.

Водещи