Военните с ново супер оръжие – пазят ни с дрони 13.05 | 09:56

Родните рейнджъри ще са като холивудски барети – ще наблюдават тайно всяка точка у нас

От iNews.bg

Невидими дрони, част от американското спецвъоръжение, вече са притежание и на родната армия. Безпилотните разузнавателни самолети RQ-11 Raven, разработени специално за щатската армия, ще наблюдават тайно всяка точка от страната. Това уточниха пред в. "Репортер" военни експерти.

Летателният апарат тежи 1,9 кг, има продължителност на полет от 60-90 минути и може да бъде управляван от 10 километра, като има отлично дневно и нощно виждане. 

Дроните вече са в снаряжението на сухопътните ни войски, като днес се очаква министерство на отбраната да даде повече подробности около бъдещите мисии с тяхно участие, обясниха от ведомството пред вестника.

"Дроните не могат да бъдат засечени от никакви радари и единствено могат да бъдат визуално забелязани, а освен това са и доста тихи. Често се използват и за охрана на границите”, обясни пред РЕПОРТЕР бившият военен министър Николай Цонев.

Той добави, че самолетите са много мобилни и могат да извършват разузнавателни полети и на много ниска височина. 

RQ-11 Raven са изключително ценни за военните, защото камерите на тях осигуряват видимост на войските, като им посочва в реално време проблемните зони на терена, на който са разположени.

RQ-11 Raven е безпилотна системa, разработена за щатската армия. Представена е за първи път през 1999 г., но 3 г. по-късно влиза в реална употреба. 

За американската армия до 2010 г. са произведени 2358 системи Raven, чиято цена достига 250 хил. долара. 

С такива системи разполагат Австралия, Италия, Дания, Великобритания и Испания, като британците са ги използвали в операции в Ирак.

Водещи

Най-четени