Военният министър твърдо амбициран да върне казармата (ВИДЕО) 04.05 | 19:33

В други държави от ЕС връщат наборната комисия, защо не и у нас, заяви Каракачанов

От iNews.bg

Новият военен министър и вицепремиер Красимир Каракачанов ще работи за връщане на задължителната казарма. Лидерът на ВМРО и съпредседател на Обединени патриоти заяви, че ще настоява в управленската програма да залегне проучване на възможността наборната военна служба да се въведе отново, цитиран от Дарик. 

"Смятам, че след като в редица европейски страни започва отново да се говори за наборна военна служба, темата става все по-актуална. Аз не се отказвам лесно от идеите си. ГЕРБ са на по-различно мнение, но в програмата, която сме разписали, се говори за доброволна военна служба. Аз ще настоявам да се запише и проучване на опция за връщането на наборната военна служба", обясни вицепремиерът.

ВМРО предложи връщане на казармата още по време на втория кабинет "Борисов". От Патриотичния фронт изготвиха два законопректа в тази посока, но те бяха отхвърлени от парламента.

Военното министерство тогава изготви анализ, според който връщането на задължителната казарма ще изисква значителни финансови и организационни ресурси. Наборната военна служба бе отменена през 2007 г.

При приемането на поста от служебния военен министър Стефан Янев, Каракачанов заяви, че застава начело на Министерство на отбраната в рисково за България време заради конфликтите около нас – в Сирия, Украйна, Балканите. Той допълни, че ще направи всичко възможно младите българи, които служат в армията, да го правят с гордост.

Водещи

Най-четени