Военно-окръжната прокуратура прекрати делото за смъртта на Валентин Терзиев 15.09 | 17:15

Припомняме, че Терзиев загина в нощта на 9 юни 2021 г., след като неговият изтребител МиГ-29 се разби в морето край Шабла по време на нощна тренировъчна стрелба.

От iNews.bg

Военно-окръжната прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от Военновъздушните сили, а поради изтекла давност вече е невъзможно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29. Това става ясно от доклада за 3 месеца от встъпване в длъжност на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Припомняме, че Терзиев загина в нощта на 9 юни 2021 г., след като неговият изтребител МиГ-29 се разби в морето край Шабла по време на нощна тренировъчна стрелба.

Повече от година след инцидента през ноември 2022 г. Военната прокуратура в София обвини полковник от армията за причиняване на смърт по непредпазливост и тежки вредни последици за Министерството на отбраната на стойност 9 млн. лева по време на тактически учения. Според прокуратурата полковник М. О. поради немарливо изпълнение по време на стрелбите в рамките на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет и поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от четири хиляди метра, полковникът не е забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на Терзиев. Стрелбата е била от височина малко над хиляда метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.

Пак според прокуратурата полковникът не е изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не е взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост се е стигнало до разрушаване на самолета МиГ-29, чиято стойност е 9 032 587,09 лева.

След като беше посочен конкретен виновен за трагедията край Шабла съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев даде пресконференция на 9 ноември 2022 г., на която заяви, че Прокуратурата трябва да привлече като обвиняеми по случая с гибелта на съпруга ѝ поне още четирима военни, тъй като са заемали контролиращи функции по време на учението. По думите ѝ имало още по-отговорни лица и според нея, ако те не бъдат привлечени като обвиняеми и дори позовавайки се на тяхната вътрешна наредба, това обвинение ще отпадне в съда. Тя категорично посочи, че сред тях не са щурманите, които по думите ѝ са също само изпълнители. Решението за изпълнението на задачата, дали ще продължи или не, е на ръководител стрелбите полк. Методи Орлов, само че в контролния пункт има и друго лице, което е с по-високи отговорности, изрично споменато в заповедите на ВВС за самото учение, добави през ноември 2022 г. Димитрина Попова.

Според нея Орлов е отговорен, но трябва да има записи и заповеди, от които да се види кой до каква степен е отговорен. "Ако това обвинение падне и други обвиняеми няма, всичко отива "под килима", подчерта през 2022 г. Попова.

Почти година по-късно става ясно, че наказателното производство е прекратено.

Водещи