Военнослужещите получили коледните си надбавки под формата на бонуси 15.11 | 15:23

Близо 40 000 служители са получили около 350 лева

От Мая Александрова

Военнослужещите са получили коледните си надбавки под формата на бонуси. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Ангел Найденов при посещението му във военното поделение в Асеновград.

Такива бонуси не са получени от политическия кабинет. Всички останали близо 40 000 служители са получили около 350 лева на човек.

Ангелов посочи, че в бюджетът на ведомството за следващата година не са предвидени средства за
увеличение на работните заплати на военните. Той обясни, че това трябва да стане чрез промяна на базата за изчисляване на възнагражденията. В бюджета за 2014 година обаче нямало осигурен финансов ресурс.

По думите му между първо и второ четене на закона за бюджета трябва да има предложение за промяна на коефициентите.

"Разчели сме допълнителни средства, за да се увеличат сумите за храна за всички военнослужещи", каза министърът.

Той допълни, че са предвидени и средствата за актуализация на всички наредби, които регламентират допълнителните заплащания в армията, независимо дали за специфични условия на труд, продължително участие в учения, или придобити класни специалности.

Според Ангел Найденов от тях ще дойде и увеличението на възнагражденията.

"С всички целеви средства, които са осигурени за Министерството за следващата година, ние на практика се доближаваме до сегашния процент от БВП като разходи за отбрана от 1,33", каза министърът.

Той припомни, че очакват във ведомството да постъпят допълнителни средства за дейностите при освобождаването на честоти, които ще се ползват за нуждите на цифровата телевизия или на скоростните влакове например.

"Средствата от близо 100 милиона лева, които ще дойдат от ползвателите на освободените честоти ще бъдат използвани от въоръжените сили за подмяна на техника", посочи Найденов, предаде БТА.

Водещи

Най-четени