Военното министерство доставя мост от Пловдив за Владая 28.05 | 13:42

Временно съоръжение се срути от придошлата река

От Кремена Бедерева

От Пловдив към Владая вече пътува понтонен мост, който ще замести отнесения в село Владая. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщава БТА.

Мостът се доставя със съдействието на Министерството на отбраната. По думите на кмета съоръжението, което бе отнесено от придошлата река, е временно и прави връзката между десетина къщи в селото с останалата част от него. Дължината му е около два метра.

Една от основите му се е разцепила по време на земните трусове през миналата седмица, а високите води са я компрометирали. Общината е направила запитване до Агенцията за обществени поръчки дали подготвеният вече проект за мост на мястото на временното съоръжение не може да бъде възложен аварийно вследствие на ситуацията.

Ако това се случи, изграждането на постоянен мост ще отнеме около два месеца. Фандъкова припомни, че това ще е третият мост в селото, като първите два вече са изградени със средства на общината през последните години.

В селата Владая и Мърчаево от утре (29 май) ще има два екипа, които ще описват нанесените щети вследствие на земетресенията. Кметът е посетил на място две от най-пострадалите къщи в Мърчаево, но в едната поради отказ на живеещите да я напуснат, ще бъде доставен фургон, в който да се преместят в двора си.

Децата в детската градина в Мърчаево са пренасочени към тази във Владая поради състоянието на сградата. Ще бъде възложен спешен ремонт на покрива на детската градина във Владая, тъй като има прокапвания вследствие на дъждовете.

Експерти на Министерството на труда и социалната политика ще са във Владая от днес - 28 май, като на пострадалите от земетресението собственици ще бъдат изплатени еднократни помощи по 325 лева. Над 300 са сигналите за щети вследствие от труса в двете села.

Те ще бъдат посетени от експерти, за да опишат щетите. На път в село Владая днес е имало свличане на скална маса, чието разчистване е започнало.

Водещи

Най-четени