Возим се и в старо такси 20.11 | 14:42

Махат ограничението за годините на такситата

От Мая Александрова

Няма да има ограничение за това на колко години са таксиметровите коли.

Това обяви Димитър Ганев, директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", пред протестиращите шофьори.

Той заяви, че Министерството на транспорта е склонно да се ревизират всички правила, по които работи в момента браншът. Оттам са съгласни да не се въвежда и психотест за таксиметровите шофьори всяка година.

Кога точно и как ще се провежда този контрол, тепърва ще се уточнява.

Един вариант е това да става за водачи, които имат тежки пътни произшествия. Сред другите промени, които Ганев декларира, че Министерството на транспорта е готово да подготви, са такситата да се движат в бус лентите, когато в тях има пътник.

Има вариант и да се въведе минимален праг, под който тарифите не могат да падат така, както има и максимален в момента, съобщи "Стандарт".

На практика с тези обещания властта отговори на желанията на таксиметровите шофьори. От синдиката обаче заявиха, че срокът им за изпълнение е Нова година.

"Ако дотогава законопроектите не са приети, отново ще излезем на протест, но този път ще бъдем повече", каза Димчо Иванов, председател на управителния съвет на "Независим транспортен синдикат". Той обясни, че няма как да отпуснат повече време на управляващите, защото от 1 януари само в София 40% от такситата трябва да спрат работа.

Причината е, че колите навършват пределния срок от 10 години, в който могат да се движат според сегашния закон.

Таксиметровите шофьори излязоха на протест. Те настояват за въвеждане на минимална цена на таксиметровия превоз, облекчения в изискванията за годините на автомобилите им, отпадане на минималната възраст от 21 г., въвеждането на изискване за средно образование на шофьорите и други.

Готвените промени в Закона за движение по пътищата също предизвикват недоволството на таксиметровите шофьори. Според новите текстове всеки водач на такси ще трябва да има професионална книжка.

Към протестиращите в София шофьори се присъединиха и колегите им от Пловдив.

Водещи

Най-четени