Война между социолозите! Преподавателите бесни на агенциите 04.06 | 15:07

Предизборните изследвания били пълен провал

От iNews.bg

Социолозите от катедрата в Софийския университет "Св. Климент Охридски" реагираха с остро писмо на предизборните проучвания и изявите на своите колеги от агенциите по медиите. Преподавателите намират, че върху авторитета на науката им е нанесен удар от най-популярните социолози в страната.

"Държим да подчертаем, че социологията далеч не се свежда само до демоскопски и електорални проучвания, тя изследва цялостните процеси и тенденции на развитие на обществото, в което живеем, както и кризисните явления в него. Електоралните изследвания обаче, които бяха далеч от изборните резултати, неизбежно оказват влияние върху престижа на социологията като цяло.

Трябва да се анализират причините, довели до провала на демоскопските изследвания на някои социологически агенции, прогнозиращи последните избори за евродепутати. Създава се впечатление за тежко нарушение на професионалните стандарти или за съзнателно манипулиране на резултатите. Това събитие не е изключение: подобни тревожни тенденции се проявиха и при предишните парламентарни и местни избори", пише в писмото на академичните преподавали.

Според тях колегите им не са спазили професионалистите стандарти. Това пък е довело и до срив в престижа на конкретната агенция, но по-важното – подкопава доверието в способността на социологията да предлага научни обяснения на социалния свят.

"Не би трябвало да подценяваме дългосрочната опасност – да отблъснем млади хора от професии, свързани с прилагането на социологически методи", се казва още в писмото. То е подписано от 13 университетски преподавали, сред които доц. Петя Кабакчиева, ръководител на катедра "Социология", проф. Майя Грекова, проф. Лиляна Деянова, доц. Таня Чавдарова, катедра "Социология", доц. Боян Знеполски и др.

Водещи

Най-четени