Война между шиити и сунити можела да се развихри в България 02.09 | 07:10

Бежанците може да се превърнат в сериозна опасност, предупреждават арабисти

От Христина Рафаилова

Конфликтът в Сирия може да засегне страната ни в много по-сериозни мащаби, отколкото управляващите очакват. Справянето с евентуалната бежанска криза няма да е единственият проблем за България, предупреждават арабисти, цитирани от в. "Репортер". 

Според специалистите у нас може да се развихри война на верска основа между шиити и сунити. По тяхно мнение на нашата територия може да пристигнат търсещи убежище, които изповядват радикалния ислям. Те били вярващи сунити и подкрепяли опозицията в размирната страна. Тези сирийци били сигурни, че ще отидат в рая като мъченици, ако загинат във война срещу неверници. Напрежението между разединените сирийци вече се пренася и у нас, като конфликти избухват в бежанските лагери близо до София.

Арабистите твърдят, че "Ал Кайда" спонсорира опозицията в Сирия, а терористичната организация имала редица поддръжници у нас. 

"На хората, последователи на групировката, изобщо не им пука колко хора ще умрат, дори да има Трета световна война, защото вярват в Аллах и щели да отидат в рая. Това го казват самите те", каза арабистът Киряк Цонев.

Водещи

Най-четени