Волен Сидеров възмутен: И племето Банту взима повече пари от българите 03.04 | 09:50

Лидерът на „Атака” „застава твърдо” зад предложението си за минимална заплата от 1000 лв.

От Кремена Бедерева

Минимална работна заплата от 1000 лева и пенсия от 500 лева, формули за стимулиране на инвестициите и ренесанс на производството, пътища за постигане на работеща икономика – примамливите предложения извадиха на "предизборния щанд” представители на четири от основните политически сили пред bTV.

Наддаването на масата  започна Алиосман Имамов от ДПС, който заяви, че увеличаването на доходите трябва да е непрекъснат процес, а замразяването им през последните четири години е сред най-големите икономически и социални грешки.

Без да се ангажира с конкретни числа по минималната заплата и пенсиите, той посочи като "правилен начин” за увеличаване на доходите покачване на икономическата активност, чрез нейния акумулатор - инвестициите.

Лидерът на "Атака” Волен Сидеров заяви, че "застава твърдо” зад предложението си за минимална работна заплата от 1000 лева и пенсия от 500 лв., което бе определено от някои политици като "екзотично”. Преди да обяви местата, от които могат да дойдат парите за увеличението им, той попита дали племето Банту, което населява Габон, е по-интелигентно и по-кадърно от българите, тъй като там минималното възнаграждение било 194,37 евро.

Отговаряйки на реплика на бившия финансов министър Симеон Дянков, според когото били необходимо 6 милиарда лева годишно, за да се постигне обявената цел, Сидеров заяви убедено, че знае откъде да вземе средствата. Той предложи два пътя – бърз - чрез съкращаване на администрацията и събиране на парите от контрабанда, и по-траен, но по-бавен – връщане на златодобива в ръцете на държавата.

Така според него ще се стигне до осветляване на икономиката, хората ще се осигуряват на реална сума, което ще доведе до по-голям приток в НОИ и парите за пенсии ще са повече.

Влизайки в традиционното говорене на социалистите пред последните месеци, Янаки Стоилов припомни за "трайно обезкуражените” хора заради безработицата, "постигната” от ГЕРБ. Той показа и посоката на БСП за увеличение на доходите – намиране на инвестиции за заетост и производство. Движението по този път щяло да мине по отговорен начин.

По думите му е необходимо повишаване на събираемостта на държавните вземания, предвиждане на програми за заетост за млади хора, в неравностойно положение, в пенсионна възраст, стимулиране на трайните инвестиции с национална програма, финансирана с евросредства. Според него разрушеното не може да бъде възстановено напълно, но ще се изгражда и ново производство.

Изслушвайки всички представени предложения, Томислав Дончев от ГЕРБ констатира лаконично: "Дотук нищо ново”. Той сравни идеите с триковете на магьосници, които вадят от ръкавите си гълъби, зайци, дори патица – подобно нещо гледал на спектакъл миналата седмица.

Обиден от думите му, Волен Сидеров призова да не се стига до квалификации.

Водещи

Най-четени