Волен Сидеров оглави Комисията за борба с корупцията 19.06 | 17:16

Парламентът избра състава на постоянните си комисии

От Ивелина Георгиева

Мнозинството в парламента избра лидерът на "Атака" Волен Сидеров да оглави Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика. Това стана обаче в отсъствието на депутатите от ГЕРБ, които вчера заявиха, че няма да присъстват в парламента, за да не участва партията им в провокации. В гласуването участваха народните представители от БСП, ДПС и "Атака".

Депутатът от левицата Димитър Дъбов застана начело на Комисията за контрол над службите за сигурност и използването на специалните разузнавателни средства.

Двете комисии са формирани на паритетен принцип – по трима народни представители от всяка парламентарна група.

Комисиите, формирани на пропорционален принцип, се състоят от по 20 народни представители - осем от ГЕРБ, седем от Коалиция за България, трима от ДПС и двама от "Атака".

ДПС получи председателското място в няколко комисии.

Начело на постоянната Комисия по икономическа политика и туризъм застава Алиосман Имамов.

Комисията по бюджет и финанси ще се председателства от депутата от ДПС Йордан Цонев.

Рамадан Аталай пое Комисията по енергетика и дори насрочи заседание за 18:00 часа днес.

Заместник-председателят на парламента и депутат от ДПС Христо Бисеров ще бъде водач на Комисията по правни въпроси, а Ниджяр Джефер - на Комисията по здравеопазване.

Янко Янков от ДПС ще поведе Комисията по отбрана, а Камен Костадинов транспортната комисия. 

Комисията по земеделието и храните ще бъде оглавявана от народния представител от Коалиция за България Светла Бъчварова.

Социалистът Атанас Мерджанов пое управлението на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, а колегата му Янаки Стоилов - Комисията по външна политика.

Червеният депутат Димчо Михалевски бе избран за председател на комисията по регионална политика и местно самоуправление.

Начело на Комисията по труда и социалната политика застана Корнелия Нинова, а Младен Червеняков ще се заеме с Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

"Острието" на червените Мая Манолова ще отговаря за Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения.

Стефан Данаилов ще застане начело на Комисията по култура, Петър Курумбашев - на Комисията по околна среда и води, а Христо Монов - на Комисията по въпросите на децата младежта и спорта.

Отложено бе формирането на Комисията по образованието и науката и Комисията по вероизповеданията, на която председателското място било предложено на ГЕРБ.

Очаква се съставът на двете комисии да бъде избран утре.

Водещи

Най-четени