Волен Сидеров покори Околчица на кон 02.06 | 13:40

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пристигна на върха пеша

От Елица Елефтерова

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се изкачи на връх Околчица на кон, за да стигне по-бързо, съобщава БНТ. В същото време заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пристигна на върха пеша.

Всяка година хиляди българи от цялата страна се изкачват на Околчица, за да се поклонят пред подвига на героите.

В 12 ч. сирените в цялата страна оповестиха отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. Денят на Ботев е отбелязван с церемонии в различни градове.

Честването на Околчица започна в 11 ч. с възстановка от Национално дружество "Традиция" на последния бой на четата и гибелта на Христо Ботев. След това Врачанският митрополит Калиник отслужи молебен за България.

Близо век и половина България е Ботев и Ботев е България, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на връх Околчица във Врачанския Балкан.

Ако онези 28 години Ботев пътува от Калофер през Браила към Околчица, то от тук той тръгва безсмъртен, отбеляза в словото си Михаил Миков.

Той добави, че Войводата няма място, на което е погребан, но има свято лобно място, на което поколения българи са били, днес са тук и ще бъдат, защото Ботев и България са едно и също. След това Врачанският митрополит Калиник отслужи молебен за България.

"Близо век и половина България е Ботев и Ботев е България", заяви в словото си председателят на Народното събрание Михаил Миков на връх Околчица във Врачанския Балкан.

"Ако онези 28 години Ботев пътува от Калофер през Браила към Околчица, то от тук той тръгва безсмъртен", отбеляза Михаил Миков. Той добави, че войводата няма място на което е погребан, но той има свято лобно място, на което поколения българи са били, днес са тук и ще бъдат, защото Ботев и България са едно и също.

Водещи

Най-четени