Вотът в очите на чужденците – българите излизат на битка с бедността и банковата криза 05.10 | 14:40

Изборите протичат под сянката на "Южен поток", коментират медиите зад граница

От Христина Рафаилова

Българите излизат на битка с бедността, корупцията и банковата криза, като част от залога е реализирането на руския газов проект "Южен поток". Така чуждите медии информираха читателите си за парламентарните избори днес  

BBC подчерта, че има голяма вероятност да се сформира коалиционно правителство, в което може да намери място някоя от малките партии. 

"България е най-бедната страна в Европейския съюз беше разтресена от протести срещу ниския жизнен стандарт и банкова криза", коментират на сайта на телевизията. 

След като през юни страната спря работата по "Южен поток" от две от най-големите финансови институции имаше сериозно изтегляне на пари, което допринесе за политическата нестабилност. 

Българите са започнали да гласуват в парламентарни избори, надявайки се новото правителство да сложи край на политическата безизходица, да съживи икономиката. Хората се надяват бъдещото управление да отслаби газовата хватка на Русия, коментира Al Jazeera.  

В началото на листа със задачи на новото правителство е да реши съдбата на Корпоративна търговска банка АД, която е под специален банков надзор, информира телевизията. 

"Ядосаните клиенти на финансовата институция нямат достъп до сметките си вече 3 месеца", обяснява Al Jazeera. Заради ситуацията в страната има драстично спадане на чуждестранните инвестиции, подчертават от медията. 

С подобен коментар за бъдещето на страната след вота излиза и Washington post. Оттам също информират, че надеждите на избирателите са фокусирани върху политическата стабилност, възстановяване на икономиката и разрешаването на банковата криза. 

В страната също така има сериозни страхове от напрежението между Запада и Русия за конфликта в Украйна, пише медията.

Водещи