Вотът на недоверие: Пълна лудница, безплодна говорилня, обиди и без малко - бой 17.02 | 17:16

Министърът обвини опозицията, че е "некомпетентна и озверяла" и че защитава "кръговете, които източват касата", От БСП пък го набедиха, че е "изперкал" и "психически неуравновесен"

От Ростислава Иванова

Днешните дебати в парламента по вота на недоверие към правителството заради "провала в здравната политика на Петър Москов" преминаха в дух на безплодна 3-часова говорилня, без никакви сериозни аргументи от страна на опозицията, взаимни обиди между ресорния министър и активните депутати - инициатори на вота и прекалено бурна изява на страсти, твърде неподходящи за място като Народното събрание.

След като сложи край на разискванията председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че гласуването на вота ще се състои в петък сутринта от 9.30 часа. За да бъде обаче успешен, т.е. правителството на Бойко Борисов да падне, вотът трябва да бъде подкрепен от 121 народни представители. Това обаче едва ли ще се случи, както каза председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ: Този вот е аритметически предрешен."

Днес стана ясно, че вотът на недоверие към кабинета ще бъде подкрепен само от вносителите – групите на "БСП – Лява България" и ДПС, както и от двамата независими народни представители Велизар Енчев и Георги Кадиев. Евентуално и от "Атака", които засега не са заявили позицията си. Очаква се срещу кабинета да гласува и групата отцепници от ДПС около Лютви Местан.

След като всички изявления на парламентарно представените групи минаха с аргументи "за" и "против" вота, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов направи финално изказване, за да защити провежданите в момента реформи в здравната система. Той обвини депутатите-социалисти в пълна некомпетентност и неразбиране и заяви, че и докато са управлявали в коалиция с ДПС нищо значително не са направили и приели като закони.

Министърът обори мотивите за искания от двете групи вот на недоверие към него, определяйки ги като "лъжи", а самите вносители от БСП нарече некомпетентни. Той оцени тяхната компетентност с "нула", при това на четири езика: "нула, фу, зиро, нада". Според него БСП и ДПС "са демонтрирали некомпетентността си по време на своето съвместно управление, когато е нямало нито една важна законодателна промяна.

Казаното от Москов предизвика бурни реакции от страна на обидените депутати, те наскачаха от местата си, крещейки един през друг и в залата настъпи хаос. Таско Ерменков от БСП хукна към трибуната да се саморазправя с министъра и веднага бе сравне от него с "плюнка".

Цечева призова веднага за овладяване на емоциите и ред в залата. "Моля заемете си местата и не подвиквайте от място”, заповяда тя. Москов на няколко пъти се опитваше да продължи речта си, но бе спиран, което съвсем го извади из равновесие и сравни крещящите срещу него опозиционни депутати с "озверели, озъбени физиономии".

Министърът изброи "десет лъжи" в техните доводи за искания вот: "Първата лъжа в мотивите на вота на недоверие е нормативният хаос. Аз разбирам какво казвате вие, но не сте подготвени - Законодателни инициативи, огромно количество подзаконови актове, интердисциплинарни закони. За разлика от това, което Вие правехте през 2013-2014 г., това може да изглежда на неподготвения мозък като хаос. Знаете ли колко са законодателните действия в сферата на здравеопазването по времето на вашето управление? Нула! Но след като не си могъл да изработиш за година и половина нито един документ, сега два документа ти се струват хаос”, отсече Москов.

Той обвини вносителите на вота, че са против реформата в здравеопазването, защото поддържат финансовите структури, които източват касата.

"Този вот не беше поставен като вот за здравеопзването, а защото структурите, които дълбоко са се вкопали икономически, финансово в българското здравеопазване, се чувстват заплашени. Заплашени, защото тези 36 милиона, които отиват в доболничната помощ, са отвоювани от схеми в болниците и индустрията и сега могат да отидат при хората като направления и изследвания. Тези структури се чувстват заплашени, затова е бой последен! За това става въпрос! За защита на икономически интереси, чиито представители очевидно сте вие!", обвини опозицията Москов.
На аргумента, че с някои от решенията му се ограничава достъпа на пациентите до лечение, министърът върна примера, че тази година направленията за прегледи при специалисти са с над 600 000 повече, а за последната година профилактичните прегледи и изследвания за страната са с над 5 милиона повече в сравнение с периода на предишното ляво правителство.

Освен това за пръв път в бюджета за 2015 г. са предвидени повече държавни пари за трансфер към здравноосигурителната каса, а бюджетът за болници като цяло е с повече от половин милиард по-голям, въпреки твърдението на опозицията, че наложените лимити са осакатили болниците. Задълженията на болниците и по-конкретно - просрочените, са намалели с 4 милиона за последната година, аргументира се министърът. И допълни, че в годината на управлението му издадените разрешителни на лекари, които искат да работят в чужбина, са намалели с 97 в сравнение с 2014 г., когато са били над 450 за 2014 г.

"Накрая, гвоздеят на програмата ви - "некомпетентната и безцелна лекарствена политика"... Беше проведена, утвърдена и действа наредбата за централизираните отстъпки върху определи медикаменти, вследствие на което в бюджета на касата миналата година постъпиха 44 млн. лв. допълнително, които до този момент постъпваха като част от печалбата за фармацевтичната индустрия. А за тази година спрямо разчетите те ще бъдат 65 млн. лв. И това за вас е безцелно? Това не е рекет върху индустрията, а договор между почтено управление и бизнеса", подчерта Петър Москов.

След приключване на дебатите министърът коментира случилото се в залата пред журналисти, като хвърли цялата вина за хаоса в залата върху депутатите от опозицията. Той оправда собственото си поведение с така: "Те бяха озверели! За мен е абсолютно нормално отношение народните представители и министърът да стоят по местата си и да си говорят".

На въпроса: "Кой е плюнката?", Москов отговори: "Каква плюнка? Вие нали видяхте, те излизат напред - с едни озъбени физиономии! То е бой последен!. Отново казах вътре, тази година касата успя да направи така, че 36 милиона, които досега влизаха по различни схеми било в болници, било в индустрии и насам - нататък, те отиват като допълнителни възможности за изследвания при вас като огромно увеличение на бройките прегледи в доболничната помощ. И като изследвания на нещата, до които вие нямате достъп досега и трябва да си ги плащате".

След което заяви, че "опозицията е озверяла"."Тръгнаха към трибуната. Очевидно, че те защитават интересите на хората, при които досега са отивали тези пари". Москов отрече да е бил изнервен в залата, когато е заповядвал на депутатите от опозицията да си сядат по местата.

Социалистът Таско Ерменков също коментира пред журналисти случилото се в залата. И той не спести обидни квалификации спрямо министъра: "Когато човек е леко изперколясал, шоковата терапия е най-добрият начин за лекуване", каза депутатът от БСП.

В защита на парламентарната си група пък посочи: "Ние сме напълно адекватни, трезви хора, които нормално се опитвахме да дадем някакъв разум. И сутринта по някоя от телевизиите казах, че този вот дори и да не успее да мине, е един силен удар по камбанката на алармата на кораба. Корабът на българското здравеопазване е тръгнал и много скоро ще стигне дъното", смята Ерменков.

За нарушаването на реда в зала по време на изказването на Москов, пък заяви: "Когато от другата страна имаш неадекватна реакция на един човек, който видимо е психически неуравновесен, няма как да седиш и да търпиш неговите простотии".

Запитан как е искал да помогне на министъра като се е качил до него на трибуната, което е нарушение на правилника, социалистът отговори: "Нали знаете, че в такива случаи, когато човек е леко изперколясал, шоковата терапия е най-добрият начин за лекуване".

"Не знам какво ще се случи с Москов, но ако е още 3 години министър, всички които са около него, ще са заразени от него", коментира Ерменков, цитиран от Фокус.

Водещи

Най-четени