Вотът на недоверие срещу правителството не мина 02.10 | 09:42

От Кремена Бедерева

Премиерът Пламен Орешарски и министри присъстваха в парламента за гласуване на вота на недоверие. Вносители на вота са депутатите от ГЕРБ.

Мотив за искането е провалът в областта на инвестиционното проектиране.

От общо 217 гласували депутати 86 са "за", 111 - "против", а 20 депутати се въздържаха.

Така вотът на недоверие към правителството на Пламен Орешарски не бе приет. Това стана след няколко фалстарта, след няколко няколко дни парламентът така и не успя да събере кворум, за да гласува вота на недоверие. Причината бяха депутатите на ГЕРБ, които са и вносители на вота на недоверие, но така и не се регистрираха няколко пъти поред.

Преди да гласуват вота, опозиция и управляващи спориха дали да отпадне гласуването на вота на недоверие към правителството.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров заяви: "Предлагам точка първа от дневния ред да отпадне и да насрочите дебатиране по внесения вот на недоверие към правителството." Той показа разпечатка от регистрирането на депутатите на 26 септември.

Депутатът от Коалиция за България Младен Червеняков каза: "Има решение на Конституционния съд от 5 октомври 1995 г., което казва, че разбирането при кворум трябва да се отчита от компютърна система, е погрешно. Броят на гласувалите показва тези, които са участвали в гласуването, а не тези, които са присъствали в залата. Да престанем с този измислен спор”.

"За" предложението, направено от депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров, гласуваха 85 народни представители, "против" – 110.

Водещи

Най-четени