Вотът не изпълнил основната си цел 13.05 | 17:47

Голямата част от гражданите останала без представителство в НС

От Христина Рафаилова

Интересите на гражданите няма да бъдат защитавани ефективно в парламента. Това става ясно от анализа на изборния резултат на директора на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова, направен пред агенция Фокус. 

По нейни думи голяма част от българите остават без политическо представителство в Народното събрание след вота на 12 май.

Йорданова подчерта, че опонентите за властта не инициираха дебат за бъдещето на страната по време на кампанията. Вместо това се стигнало до ескалиращо напрежение в битките между политическите елити.  В тези сблъсъци самите партии  се обезсилиха взаимно, смята шефът на НЦИОМ.  Така те успели да загубят подкрепата  и на част от твърдия си електорат.

Според социолога тази кампания логично е довела до ситуация на безизходица при сформирането на бъдещото работещо правителство.  

"Поне в едно отношение протестите от началото на годината със сигурност имат успех - хората показаха, че няма да търпят управление, което си е самодостатъчно и не се съобразява с тях", заяви Йорданова.

Тя коментира, че още от самото начало е било ясно, че левицата няма да привлече протестния вот и той  ще се трансформира в подкрепа за Атака, НФСБ и ВМРО.

Според социолога намерените фалшиви бюлетини в Костинброд са довели до преориентация на "конформисткия" вот за ГЕРБ. Това било в плюс донякъде за БСП, основно спечелили националистическите партии. 

Водещи

Най-четени