Вредни ли са туршиите, продавани по пазарите? 14.10 | 10:59
Добре е да знаете, че купуването на пазарски туршии крие рискове и то не малко. Ако държите на здравето си, трябва да подходите акуратно. В противен случай можете да си навлечете редица неприятности.

На всички ни е ясно, че през зимните месеци на пазара се предлагат всевъзможни туршии, примамващи с вида си. Много домакини прибягват до покупката им, тъй като не разполагат с време, в което сами да си приготвят зимнина.
Добре е да знаете, че купуването на пазарски туршии крие рискове и то не малко. Ако държите на здравето си, трябва да подходите акуратно. В противен случай можете да си навлечете редица неприятности.
За какво най-вече трябва да внимаваме, когато купуваме пазарски туршии?
Знаете, че приготвянето на туршия си отнема време. Самата ферментация не може да се случи за няколко дни. Истината е, че търговците се възползват от някои трикове, за да ускорят процеса по ферментация. Те добавят към туршиите субстанции, които не са полезни за нас.
Друга хитрина, с която си служат, е заливането на зеленчуците с топла марината. Това решение отново е продиктувано от желанието им да ускорят процеса по ферментация.
Да не говорим за съдовете, които служат за съхранението на готовите вече туршии. Най-често се ползват пластмасови кофи, за чиито произход няма как да сме сигурни. Това също е фактор, който не бива да омаловажаваме, ако сме решили да си закупим пазарска туршия.
При зимнината има едно правило и то е да се спазват стриктни хигиенни навици, защото в противен случай може да се стигне до чревни неразположения. Туршиите трябва да са покрити с капак, ако липсва такъв, най-добре подминете.
Плесента, образувала се по повърхността на туршиите е следващ маркер, към който да насочим вниманието ви. Ако наблюдавате такава, не купувайте. Плесента се образува, когато зеленчуците не са покрити с течност. Не яжте такива туршии.
При нормални условия ферментацията продължава между 30 и 40 дни. Търговците не чакат този период, затова готовата продукция е по-скоро мариновани зеленчуци, а не туршии, каквито сме свикнали да приготвяме и консумираме.
Ако искате наистина качества зимнина, най-добре да си я приготвяте сами, пише actualno.com. Така ще сте сигурни не само в произхода на използваните продукти, но и в самия процес на ферментация, който разбрахте, че е много важен.
Надяваме се статията да е била полезна за вас и да сме успели да ви дадем добри съвети, свързани с избора на пазарска туршия.
Водещи
-
Индийска ясновидка: Никакви лекарства не могат да спасят Доналд Тръмп!
Арчена Нагабушанам очаква и много катаклизми, които ще ударят Земята
10.08 | 17:40
-
Известен руски режисьор се удави в Созопол
Юрий Бутусов e почивал у нас със семейството си
10.08 | 17:20
-
Христо Гаджев за президента Радев: Явно лицемерието е заразно
Общо за 12 месеца правителствата на Радев са продали 262 държавни имота, подчерта депутатът от...
10.08 | 17:00
Най-четени
-
Разкриха какво е правил Тодор Славков преди края си
Христо Крушарски имал заръка от бабата на Тошко да се грижи за него
10.08 | 12:40
-
Президентът: С разпродажбата на държавни имоти се готви най-големият грабеж от 90-те насам
Бързането с еврото изпразни хазната и сега кабинетът търси пари и разпродава държавата, така...
10.08 | 10:00
-
Бащата на Сияна дарява 1,2 млн. лева на нуждаещи се деца
Цялата сума от застраховката на шофьора ще дадем на деца в неравностойно положение, заяви...
10.08 | 12:00
-
Морето изхвърли на плажа в Бургас нарочно удавено куче
То е било омотано в плат, вързано с въже и прикрепени каменни тежести
10.08 | 11:20