Време е за зазимяване на ВиК инсталациите 23.11 | 14:45

Водомерните шахти в имотите също трябва да се зазимят

От iNews.bg

С настъпването на зимния сезон "Софийска вода” напомня на клиентите си, че ВиК инсталациите и водомерните шахти в имотите е необходимо да се обезопасят срещу замръзване.

 

С понижаването на температурите рискът от замръзване на тръбите се увеличава . При необитаемите имоти, водата трябва да бъде спряна, а инсталацията източена. Вратите и прозорците на неотопляемите помещения е желателно да са уплътнени и плътно затворени, а таванът на сградата - добре изолиран. 

 

Външните чешми и тръби да не се оставят да текат или капят – това би довело само до аварии и разхищаване на вода;да се спре водата от спирателния кран, да се източат тръбите и да се махнат всички маркучи, съветват от "Софийска вода". 

 

Най-добре е външните чешми да бъдат изолирани, като се използват материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат.

 

Водомерните шахти в имотите също трябва да се зазимят, чрез поставянето в тях на чували със стърготини, а капакът трябва да е дървен и добре изолиран.

 

 

 

Поддържането на водомерния възел против замръзване е ангажимент на клиента. Независимо от мястото, на което е разположен общият водомер – в части на етажната собственост, водомерните шахти или в други помещения, където той е монтиран, не бива да се допуска температурата да пада под нула градуса. При липса на такива условия, трябва да бъде добре изолиран.

 

С цел предпазване на водопроводните инсталации от замръзване, следва да се източи инсталацията/тръбите/; да се провери изправността на спирателните кранове; да се подсигури, по възможност, водомерът да е в помещение, в което температурите не падат под нула градуса или да е добре изолиран;да се зазимят водомерните шахти, като бъдат добре топлоизолирани;да се спре водата към всички външни чешми; да се махнат всички маркучи.

Водещи

Най-четени