Временният шеф на НСО става постоянен 24.04 | 12:15

Правителство предлага Тодор Коджейков за началник на службата

От Кремена Бедерева

Правителството предлага на президента на Република България да издаде указ, с който да освободи бригаден генерал Тодор Коджейков като заместник-началник на НСО и да го назначи за началник на службата. Това съобщават от правителствената пресслужба.

С указ 194/23.05.2012 Тодор Коджейков е назначен за временно изпълняващ длъжността началник на НСО.

За заместник-началник на НСО правителството предлага полк. Калин Иванов.

Ген. Коджейков и полк. Иванов изпълняваха временно двете длъжности от май 2012 г. след подадения рапорт от генерал-лейтенант Димитър Димитров за освобождаване от поста началник на НСО.

След нападението на бившия лидер на ДПС Ахмед Доган по време на VIII Национална конференция на ДПС последваха уволнения в НСО. Двама служители се разделиха с работата си след случая.

Октай Енимехмедов нахлу на сцената, докато Ахмед Доган изнасяше своята реч, и опря пистолет в главата му. От анализа на инцидента службите установиха, че броят на охранителите на Доган по време на конференцията е бил достатъчен, но те са били разположени по неправилен начин – на дистанция, която не им е позволила да неутрализират нападателя.

От своя страна тогава шефът на НСО Тодор Коджейков бе категоричен, че няма да се оттегли от поста си, заради инцидента. Тогава той обяви, че НСО не е имала правомощия да проверява присъстващите на конгреса и това е било работа на охранителната фирма.

След инцидента с Ахмед Доган от НСО поискаха законодателни промени във връзка с работата на служителите, които да им дадат възможност да използват помощни средства като белезници при подобни ситуации.

Бригаден генерал Тодор Николаев Коджейков е бил охранител на премиера Бойко Борисов. Той е роден на 14 март 1968 година в София. Семеен, има две деца.

През 1993 г. завършва висше образование в Национална спортна академия" В. Левски". През 2009 г. минава стратегически курс във факултет "Национална сигурност и отбрана" към Военна академия "Г. С. Раковски". През периода 2009 г.-2011 г. завършва образование във Военна академия "Г. С. Раковски" и придобива професионална квалификация - Магистър по национална сигурност и отбрана.

Назначен е на кадрова военна служба от 30.07.1993 г. Последователно заема длъжностите разузнавач, инспектор, главен инспектор, началник група, началник на сектор. Награждаван е с награди за постигнати добри резултати при изпълнение на служебните задачи.

Има издаден сертификат за достъп до натовска класифицирана информация.

Освен предложението за Коджейков, кабинетът предлага на президента да назначи комодор Емил Ефтимов на длъжността директор на дирекция "Сътрудничество и регионална сигурност” в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел, считано от 16 юли т. г.

В правителственото решение се съдържа и предложение за удостояване на комодор Ефтимов със звание "контраадмирал”.

Министерският съвет предлага също за директор на дирекция "Операции и подготовка” в Министерството на отбраната от 27 май 2013 г. да бъде назначен бригаден генерал Стефан Петров.

Най-четени