Връзка от най-важната подправка за Гергьовден е само левче 04.05 | 09:59
По Великден на места имаше спекула и цените в магазините и по пазарите скочиха. Как е сега и колко ще струва агнешкото за Гергьовден?

Серия от празници в пролетния ни календар - Великден, няколко почивни дни, а скоро предстои Гергьовден. По традиция в тези дни не се лишаваме от нищо и дори с ограничен бюджет слагаме на трапезата агнешко месо и салата.
По Великден на места имаше спекула и цените в магазините и по пазарите скочиха. Как е сега и колко ще струва агнешкото за Гергьовден?
Затишие преди голямото пазаруване - така изглеждат щандовете в халите и в месарските магазини на Ямбол.
Търговците очакват повече клиенти на 5 май, предпразнично, но казват, че няма да се повторят големите опашки от Великден, когато месото свърши за часове. Добрата новина е, че цената на агнешкото остава същат.
Дните преди Гергьовден са спокойни. Търговците дават заявки за по-големи количества в понеделник, когато търсенето скача. Цените остават същите - от 23 до 27 лева за килограм агнешко.
"23 лева е предната плешка, 25 лева е задният бут, както по Великден. В понеделник ще има, всеки чака последния момент. Някои хора си купуват предварително, защото по Великден останаха без месо. Това е цената. Очаква се в понеделник да е по- голямото пазаруване", казва пред бТВ Росица Атанасова.
Според някои клиенти цените са завишени. А най-лесната рецепта за Гергьовден е печено агнешко, готово за час и половина.
"Ние си го печем с пресен лук във фурната и с гьозум , най-важната подправка", казва Донка Анастасова.
Връзка от най-важната подправка за Гергьовден – джодженът, е само левче. Търговците на пазара казват, че цените са далеч по-ниски от великденските.
"Българската краставица беше 6 лева, сега е 4,80 лв. Гръцкият домат беше по Великден около 4-4.50 лв., в момента е 2.50- 3.50 лв. Българският картоф, пресният беше 9 лева, в момента 5,50 лв. Всичко е с лев и нещо надолу", казва Мария, търговец на пазара.
Цените са същите и по-ниски, но според търговците оборотите падат. Обяснението им – хората са се охарчили заради поредицата от празници и почивки.
Водещи
-
Туристическият сезон в Гърция стартира с 80 000 свободни работни места и отчаяни хотелиери и ресторантьори
Първите отрицателни сигнали за кризата станаха ясни през януари, когато трябваше да бъдат...
04.05 | 12:30
-
Почина актрисата Милена Атанасова
„Ще я запомним като човек с невероятно силен дух, неподправена доброта, изключителен талант и...
04.05 | 12:15
-
Между 50 и 60 лв. за килограм череши - равносметката от унищожената реколта
В местността Черна нива Кирил Димитров отглежда около 3300 дръвчета череши, но от тях очаква...
04.05 | 11:30
-
Промяна на движението в София заради честването на Деня на храбростта
При изпълнението на националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски...
04.05 | 11:15
Най-четени
-
Връзка от най-важната подправка за Гергьовден е само левче
По Великден на места имаше спекула и цените в магазините и по пазарите скочиха. Как е сега и...
04.05 | 09:59
-
Най-новият писък на модата е зрелостниците да карат скромна вечер с роднини, а след това - екзотичен воаяж
Модни тенденции при абитуриентските рокли
04.05 | 09:45
-
Падат цените на доматите и краставиците на едро
Прясното мляко с 3% малко поскъпва - 0,4 % до 2,42 лева за литър, а киселото мляко с 3 и...
04.05 | 09:30