Връчиха посмъртно награда на митрополит Кирил 14.05 | 18:41

Отличието разбуни духовете във Варна

От iNews.bg

Награда за покойния варненски и великопреславски митрополит Кирил разбуни духовете във Варна. Общинският съвет присъди Голямата награда на дядо Кирил. Според статута за присъждане, отличието се дава "за цялостно творчество и изключителни постижения и принос в националната култура на творец, живял или творил в града".

Във Facebook беше създадена група против наградата за митрополита, а на сесията на Общинския съвет споровете се разгорещиха. Варненският журналист Спас Спасов се обяви против званието заради процедурни и морални нарушения.

"Той не е достоен, защото не носи оня морал, който заслужава човек, издигнат на един виртуален пиедестал за връчване на награда. Той не може да бъде посочван като пример и не може да бъде посочван като модел, който да се следва” заяви Спасов, цитиран от в. "24 часа".

Защитниците на покойния митрополит твърдят, че той е приближил църквата до миряните, допринесъл е за духовното развитие и обновяването на храмовете в епархията. Личността на Кирил будеше противоречия още приживе - заради имотните сделки, агентурното минало и луксозната лимузина.

"Митрополит Кирил е човек, който заслужава прошка, но в никакъв случай награда”, смята Спас Спасов.

 

Водещи

Най-четени