Връщаме си традиционни винени пазари 14.02 | 16:10

Износът на вино през миналата година се е увеличил с над 10%, а за бившите съветски републики увеличението е повече от 20%

От Деляна Петкова

Обнадежден съм за лозарството и винарството в България, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от Агенция "Фокус". Найденов посети винарска изба в пазарджишкото село Огняново.

Износът на вино през миналата година се е увеличил с над 10%, а за бившите съветски републики увеличението е повече от 20%.

В момента се връща онзи огромен пазар, който в годините на прехода безславно предадохме и изоставихме, имаме възможност да наложим виното си и на пазарите в Близкия и Далечния изток, коментира още земеделският министър.

През миналата година 78% от средствата по европейски програми са усвоени. Сивият сектор при винарството е много малък в сравнение с останалите земеделски производства.

За сив сектор се смята това, което хората произвеждат вкъщи, доколкото някои "производители" решават след това да продават тази продукция. Това ще отмине, както всъщност почти изчезна и млякото от сивия сектор. "И тези с по няколкото крави, и тези с по няколкото бъчви постепенно ще си отидат", категоричен беше Найденов.

"Който иска да си прави вино - това са отколешни традиции и ние няма как да ги забраним и прекъснем. Но това, което искаме, е все повече да се появява по магазините качествено вино. Трябва да се научим да ценим хубавите неща, а пък ние имаме прекрасно вино, плодове и зеленчуци, прекрасни сирена", обясни Мирослав Найденов и добави, че е важно първо да постигнем качеството и след това да търсим количеството.

Най-четени