Връщане в съда на делото "Киларите", но само заради оправдателната част 23.03 | 11:59

Зам. главният прокурор Ася Петрова отрече да се иска доразследване

От Цанка Донкова

Връщане на мегаделото "Килърите", но не за ново разглеждане, а за да се отмени оправдателната част от този съдебен акт. Това стана ясно от думите на зам. главния прокурор Ася Петрова в ефира на Нова телевизия.

"Ние депозирахме протест срещу постановения акт на Варненския апелативен съд, с който настояваме за отмяна само на оправдателната част от този съдебен акт. Настояваме за връщане на делото, но не за доразследване, а за ново разглеждане от Апелативния съд”, уточни Петрова.

Протестира се срещу оправдателната присъда на Петър Стоянов и Васил Костов по обвинението в убийство на Борислав Георгиев.

Двамата имаха осъдителна присъда, произнесена от Шуменския окръжен съд, която бе отменена от Варненския апелативен съд.

"Върховният касационен съд няма правомощия, съгласно действащия Наказателно-процесуален кодекс, да чете нова осъдителна присъда, ако счете, че ние сме прави и че нашето становище е правилно. Единствената възможност е да върне делото, но не за доразследване, а на Апелативния съд, с указания по приложението на закона. Настояваме по Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев да получат наказание "доживотен затвор без право на замяна", заяви Петрова.

Водещи

Най-четени