Все още ни вест, ни кост от изгубилите се туристи на вр. Ботев 19.05 | 08:10

Включва се и хеликоптер в търсенето

От Цанка Донкова

"Днес ще включим хеликоптер в издирването на младежите, изгубили се в района на връх Ботев." Това заяви Кирил Русев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК), съобщава агенция "Фокус".

Сигналът за изчезването на младежите е постъпил към 23:00 часа на 17 май. Оттогава 24 спасители и доброволци от Карлово, Сопот, Калофер, Пловдив, Троян и Априлци са се включили в операцията по издирването на туристите.

Днес (19 май) в Сопот се събира национален кризисен щаб заради загубилите се в Стара планина момчета. До момента няма информация за местоположението и състоянието им. Единствено вчера сутринта (18 май) те са успели да съобщят по телефона, че са добре и че са пренощували в пещера. После връзката с тях се е загубила.

По случая работи голяма група от планински спасители от Калофер, Карлово, Сопот, Пловдив, Троян и София. Те ще продължат издирвателните действия, които ще са източно от връх Ботев и западно от връх Голям кадемлия. Времето е благоприятно за търсене.

"Надяваме се днес акцията да приключи с благоприятен край", добавиха от ПСС.

Изчезналите младежи са на възраст около 20 години, двама са от Велико Търново, а един е от Стара Загора. Те тръгнали с кола от Карлово и атакували върха без подходяща екипировка, не са носили и храна.

Водещи

Най-четени