Все по-малко деца напускат училище поради нежелание 26.08 | 17:35

Основни причините, рискови за отпадането от училище, са образователният статус на родителите, както и техният статус

От Кремена Бедерева

Броят на децата, напуснали училище поради нежелание, намалява прогресивно, както в началния, така и в прогимназиалния етап на основното образование. Основни причините, рискови за отпадането от училище, са образователният статус на родителите, както и техният статус на пазара на труда.  

Това показват резултатите от проекта "Без звънец" на Министерството на образованието, младежта и науката. Идеята му е улесняване достъпа и засилване на мотивацията за активно включване в образователния процес на деца от предучилищна възраст и учениците от началния етап на основното образование.

В проекта са участвали 7305 деца и ученици. Идеята е да се намали риска от ранно напускане на образователната система на децата. Обучени са и  над хиляда учители, които да участват в идентифицирането на рискови фактори за ранно напускане на училище, както и са усвоили умения за планиране на дейностите с тези деца, уточняват още от образователното министерство.

Най-голям напредък се забелязва при децата, чиито родители имат основно образование, но това се дължи и на факта, че тази група е най-многобройна в сравнение с останалите. Почти няма деца със значителен напредък при родители, които нямат завършено начално образование.

Интересно е, че броят на деца със значителен напредък, чиито родители са дълготрайно безработни, е по-висок от този на децата, чиито родители са постоянно вкъщи (домакиня, учащи и пенсионери).

И в същото време броят на децата без напредък е най-голям отново в групата с родители, които са дълготрайно безработни, отчитат още от министерството.

Проектът е насочен и към разработването на мерки за подкрепа на деца в риск от ранно напускане на училище поради обучителни трудности. Изработен е модул към информационната система на образованието, която да даде възможност информацията за детето да бъде събирана и използвана от учителите с цел превенция на ранното напускане на училище.

От образователното министерство смятат, че е необходимо да бъдат осигурени методически насоки за учителите, с помощта на които да могат да се идентифицират възможно най-рано факторите, които биха довели до напускане на училище, както и да се дават насоки за преодоляване на специфични обучителни трудности.

Изключително ефективно би било приложение, което в зависимост от данните в профила на детето да определя дали съществува риска за напускане на училище в задължителна училищна възраст.

Най-четени