Все по-малко подават заявления за лични карти 24.07 | 15:11

След повишена активност на гражданите в началото на месец юли, в момента се наблюдава спад

От Кремена Бедерева

Дирекция "Български документи за самоличност” отчита спад в броя на приетите заявления за лични карти през последната седмица на месец юли и припомня, че заявление за подмяна на лична карта може да са подаде и преди изтичане на срока на нейната валидност, съобщиха от пресцентъра на МВР.

След повишена активност на гражданите в началото на месец юли, в момента се наблюдава спад на подадените заявления за издаване на лични карти, съобщиха от дирекция "Български документи за самоличност”.

Справка за броя на изтичащия срок на валидност на личните документи до края на годината и януари следващата година, извежда очакването, че от месец октомври значително ще се увеличи броят на българските граждани, които ще поискат подмяна на документите. Това би довело до напрежение при административното обслужване.

Докато за юли те са 49 617, август - 62 520, септември - 76 164, то от октомври броят значително се увеличава на 168 732, ноември - 231 029, декември - 266 014, а януари идната година - на 269 417.

Резултатите от справката са повод дирекцията да призове гражданите да се възползват от благоприятните условия през летните месеци, за да подменят изтичащите си лични карти. Тя припомня, че заявление за подмяна на лична карта може да са подаде и преди изтичане на срока на нейната валидност и уверява, че към момента в звената "Български документи за самоличност” в страната няма напрежение при обслужването.

От дирекцията посочват, че не се предвижда удължаване на валидността на личните карти, изтичащи през 2011 г., т.е. в срок до 30 дни от датата на изтичане на тяхната валидност гражданите следва да подадат заявление за издаване на нови.

От 09 юли в съботните дни работят само служителите на столичния сектор "БДС” на бул. ”Мария Луиза” №48, с работно време от 9.00 до 16.00 часа, като се приемат само заявления за обикновена услуга.

Срокът на валидност на лична карта/СУМПС е удължен с шест месеца само на тези документи, на които срокът на валидност е изтекъл през 2010 г.

В тримесечен срок след изтичане срока на валидност на паспорт, той следва да бъде върнат. Не е задължително подаване на заявление за издаване на нов паспорт.

Всеки български гражданин, който живее на територията на страната, е длъжен в срок до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст да поиска издаването на лична карта. В противен случай се налага административна санкция (глоба) в размер – от 20 до 150 лв. на родител, настойник или попечител.

Водещи

Най-четени