Все повече биопродукти на българския пазар 14.09 | 20:06

Expo "Bio&Eko” 2011 представя над 60 фирми производители и търговци на натурални продукти

От Ивелина Георгиева

Забелязва се тенденция на увеличаване на биопродуктите на пазара. Това заяви директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов, след като откри изложбата Expo "Bio&Eko” 2011 за специализирани биопродукти и екологично чисти храни.

От БАБХ толерират производството на този вид храни, защото те са с най-високо качество и най-висок стандарт, каза Войнов. Той допълни, че потребителите трябва да имат право на избор относно най-високия до най-ниския клас продукти. "Биохраните са хай левъла на пазара", коментира още той.

Контролът върху био и еко храните е изключително засилен и никой производител досега не си е позволил да спекулира с качеството, коментира Войнов. Той посочи, че производителите не биха рискували в това направление, защото, ако бъдат хванати, ще изгубят всичко.

Биопродуктите имат различни изисквания за качество, защото при тях по-различен начин се отглеждат животните, придобива се и се произвежда продукта, но режимът на контрол е същият, както при всички останали производства, обясни шефът на БАБХ. По думите му основното изискване е това, което е вложено в продукта да бъде изписано на етикета.

Специализирана изложба Expo "Bio&Eko”2011 ще продължи до 17 септември 2011 в НДК. Тя се организира от Българската търговско-промишлена палата и е под патронажа на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

В изложението участват над 60 фирми производители и търговци на биологично сертифицирани, екологично чисти и натурални продукти. На изложбата могат да се видят най-различни растителни и животински суровини, храни и напитки, билки и подправки и хранителни добавки.

Освен хранителни продукти на Expo "Bio&Eko”2011 се среща био и натурална козметика, еко облекла, мебели, сувенири, 3D пъзели, еко офис консумативи, соларни конструктори и др. Сред еко технологиите се отличават защитните устройства за мобилни телефони, соларни аксесоари за велосипеди, телефони и др.

Изложителите не са само български фирми, присъстват компании от няколко континента, сред които Европа, Северна Америка, Азия и Африка.

Целта на изложбата е да подчертае жизненоважната роля на развитието на екологично чисто и биологично производство и да съдейства на компаниите да намерят своята пазарна ниша в този сектор чрез осъществяване на контакти с международни и български партньори.

Водещи

Най-четени