Все повече шофьори карат мощни мотори без книжки 06.09 | 18:31

Много възрастни хора управляват мотопеди без регистрация и без правоспособност

От Андриян Георгиев

Увеличавали се неправоспособните водачи, които управляват мощни мотоциклети, повечето без регистрационни номера, каза главен инспектор Красимир Костов.

Много възрастни хора над 60 години управляват мотопеди без регистрация и без правоспособност, особено в малките населени места. 

"Има и хора над 35-годишна възраст, които не можем да уличим в хулигански манталитет, но също управляват без да имат правоспособност. Напоследък настъпват много злополуки точно с такива водачи с такива возила и това се потвърждава от статистиката. Стотици хиляди граждани нямат заинтересованост за запазване на своя живот", каза Красимир Костов пред агенция "Фокус".

Неправоспособните водачи управлявали в огромната част от случаите със знанието на своите близки и приятели, а и на околните в по-малките населени места. 

През последните четири години има тенденция на намаление на произшествията, загиналите и ранените при катастрофи. 

Според Красимир Костов недисциплинирани винаги е имало и те не са малко, но повечето от шофьорите в страната са съвестни и дисциплинирани.

"Преобладаващата част от шофьорите, бих казал над 85%, спазват чинно правилата, стремят се към стил на управление, който да предпазва, да съхранява. Виждаме и обратното, единици, които при насрещно движение започват изпреварвания, които засичат други на кръстовищата, които приближават с висока скорост към пешеходни пътеки и буквално прогонват пешеходците. Когато тези пешеходци са възрастни хора или деца, те изпадат в паника и лесно могат да попаднат под колелата", коментира още Костов.

Водещи

Най-четени