Всеки да си напише домашното за Шенген 14.01 | 11:52

Еврокомисарят за данъците, митниците и борбата с измамите е на посещение в София

От Любомир Тасев

При решението за приемане на дадена страна в Шенген основната отговорност пада върху държавите-членки на зоната и Съвета на ЕС.

Това каза еврокомисарят за данъчно облагане и митнически съюз, одит и борба с измамите Алгирдас Шемета на пресконференция в София.

По думите му, цитирани от "Фокус", Европейският съюз дава обективна оценка на кандидатите. Алгирдас Шемета обясни, че държавите, които вече са в Шенгенската зона, правят свои собствени изводи и оценки и на тази основа вземат решение на ниво Съвет на ЕС.

"Затова казвам, че всеки трябва да си напише домашното, защото има държави, а именно България и Румъния, които искат да влязат в Шенгенското пространство, а страните-членки трябва да оценят готовността им по отношение на Шенген, посочи той.

Представителят на Еврокомисията подчерта, че унгарското председателство има много силно изразени приоритети по въпроса.

"Виждаме ясни ангажименти за борба срещу измамите. Това, което е нужно в момента е те да се материализират в конкретни, видими резултати и проблемите да бъдат решени," каза Алгирдас Шемета.

iNews припомня, че Германия и Франция, водещи страни в Евросъюза, обявиха, че ще блокират приемането на София и Букуреш в "безграничната" Шенгенска зона. Решението трябваше да се вземе през март, но по всичко личи, че ще се отложи.

В същото време унгарското председателство на съюза, което започна на 1 януари, посочи като един от приоритетите си решаването на въпроса за членството на България и Румъния. Това подчерта разминаването и понякога противоположните интереси на източния и западния блок в съюза – единият, съставен от старите страни-членки, а другият от бившите соц. държави, постъпили в ЕС през 2004 и 2007 г.

За България членството в Шенген остава основна цел, въпреки ветото, което заплашват да наложат Берлин и Париж. През декември от външно министерство заявиха, че София, ще направи всичко възможно да разсее съмненията, включително в областта на съдебната система и обществото като цяло.

Коментарите бяха по повод писмо до Европейската комисия, изпратено от Франция и Германия, в което двете държави изразяват позицията си, че Румъния и България не са готови за Шенген.

Технически страната ни ще бъде готова за присъединяване към зоната за свободно предвижване през март. Париж и Берлин обаче изтъкват, че основните проблеми са другаде - реформите в съдебната система, ширещата се корупция и организираната престъпност.

В тази връзка Париж коментира, че няма принципни възражения срещу влизането на България и Румъния в Шенген, но при условие, че тези страни са готови.

Или по думите на френския министър по европейските въпроси Лоран Вокие, "Присъединяването към Шенгенското пространство е огромна отговорност. Тяхната граница става наша граница."

Водещи

Най-четени