Всеки девети иска да избяга от България 13.06 | 21:00

Най-често убежище се търси в САЩ, Франция и Германия

От Десислава Маданска

Всеки девети българин е готов да емигрира след отпадането на ограниченията на трудовия пазар догодина. Това става ясно от ежегодния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР), като експертите цитират национално проучване, проведено у нас през 2011 г. Най-често убежище се търси в САЩ, Франция и Германия. Италия изостава в класацията заради последиците от Арабската пролет.

От данните става ясно, че делът на българите, които са готови да напуснат страната се е увеличил с 3% спрямо 2009 г.

Експертите отчитат още, че с близо 50% се е увеличила миграцията от най-тежко пострадалите от световната финансова криза страни. Това се случва на фона на намаляващите работни места в приемащите страни.

Броят на имигрантите от най-засегнатите от кризата страни, особено от тези в Южна Европа, е нараснал с 45% от 2009 до 2011 г. Броят на гърците и испанците, които са имигрирали в други държави-членки на ЕС от 2007 г. насам се е удвоил до съответно 39 000 и 72 000, съобщава в. "24 часа".

Избралите Германия гърци са се повишили със 73% между 2011 и 2012 г., а броят на испанците и португалците се е увеличил с близо 50%. С 35% са нараснали италианските имигранти.

В доклада се посочва, че Китай е основната страна по произход за имигрантите, идващи в 34-те страни членки на организацията. За първи път в топ 3 влизат Полша и Румъния заради по-свободното движение в рамките на ЕС.

Експертите отчитат, че все по-голям проблем се явява безработицата сред имигрантите. От данните става ясно, че всеки втори е търсил работа повече от една година.

Водещи

Най-четени