Всеки от нас може да бъде част от спасението на сираче 10.04 | 16:38

Над 6400 деца живеят извън семействата си

От Христина Рафаилова

Обикновените граждани могат да бъдат важен фактор в закриването на социалните домове за деца. Това стана ясно от думите на зам.-социалния министър Иванка Шалапатова, цитирана от БТА.

Според нея гражданите трябва да подават сигнали до отговорните институции, ако съществува риск дете да бъде изоставено от родителите си.

Тя отчети и изпълнението на мерките за деинституционализация на малчуганите с увреждани и тези без родителска грижа. Според данните в края на февруари 6437 деца живеят извън семейството си. Те обаче не са въдворени в дом, а са под опеката на близки и роднини.

Близо 1400 малчугани са настанени в приемни семейства. През първите два месеца е предотвратено настаняването в институция на 418 малолетни и непълнолетни.

В тези случаи основна роля са изиграли родственици на децата, които са алармирали неправителствени организации за риска от изоставяне.

В рамките на малко повече от една година са закрити 6 институции, като за резедентите им е намерена по-добра алтернативна грижа.

В момента близо 5000 деца между 3 и 18 години живеят в над 100 домове. От 2000 г. Обитателите на институциите са намалели с 30 хил.

Водещи

Най-четени