Всеки пети Българин не иска да сме членове на ЕС, но масата иска 14.07 | 12:34

Страхуваме се най-много дали Лондон няма да ни отреже работните места на Острова след Brexit

От iNews.bg

Всеки пети български гражданин не желае страната ни да бъде член на ЕС. 20% от имащите право на глас заявяват, че при евентуално провеждане на референдум у нас ще гласуват за излизането ни от общността, както направиха британците. Това показва проучване на общественото мнение, направено от "Маркет Линкс” през този месец във връзка с Brexit. Поддръжниците на членството ни обаче са над 3 пъти повече от противниците.

На въпроса "Ако днес се провежда референдум за членството на България в ЕС, как бихте гласували?”, 20% от запитаните отговарят "За напускане”. Масата в страната обаче е на противоположното мнение. За оставане на България в Общността са заявили, че ще гласуват над три пъти повече – 61%. Приблизително всеки десети българин заявява, че не би гласувал изобщо на такъв референдум. Че няма да отидат до урните казват 11% от запитаните. Останалите 8 на сто от българските граждани се затрудняват да преценят дали подкрепят членството ни в ЕС или са против него.

Изследването показва още, че въпросът за българското членство в Общността вълнува изключително много гражданите на страната. Което се доказва от факта, че над 80% биха отишли да гласуват на референдум за Bulexit, отбелязват от "Маркет Линкс”. Анкетата е показала още и че в някои отношения настроенията у нас приличат на тези във Великобритания. И в двете държави проверопейски настроени са младите и трудово активни граждани.

Резултатите от изследването показват още, че българите се вълнуват и от напускането на Великобритания, както и че това ще има последствия за нас. Най-големите опасения са, че наши граждани по-трудно ще работят на Острова – такъв отговор дават близо 69% от запитаните. За 66 на сто проблемът идва от това, че ще има затруднения за пътуванията на българите до Обединеното кралство. За 63% от нашенци пък Brexit ще затрудни обучението на българи във Великобритания. 58 на сто от гражданите на България смятат, че излизането на Обединеното кралство от ЕС ще се отрази на бюджета на Общността, а следователно ще намалеят и еврофондовете за България. 53% са на мнение пък, че ще трябва нашата вноска да се вдигне, за да се компенсират липсите на средства.

Над половината хора у нас пък смятат, че Brexit ще провокира по-бързото реформиране на Евросъюза – 53%. Малко по-малко от тях – 49 на сто, са на мнение, че излизането на Великобритания ще доведе и до още държави, които ще поискат да напуснат. 38% от българите пък смятат, че Brexit води след себе си нова световна икономическа криза.

Като цяло по-голямата част от анкетираните смятат, че Великобритания не трябва да напуска Евросъюза. Такъв отговор дават 45.1% от запитаните. На обратното мнение са 24.7 на сто, което означава, че сред тях няма само хора, които са посочили, че и България трябва да последва британския пример. Мнение за Brexit пък нямат 30.2% от българите.

Водещи

Най-четени