Всеки посегнал на лекар – зад решетките 29.11 | 10:45

От 1 до 15 години затвор при посегателство на медик предвиждат промени в Наказателния кодекс

От Филипа Тодева

Парламентът прие на първо четене законодателни промени за инкриминирането на нападения над медицински специалисти.

От 5 до 15 години затвор се предвижда при тежки телесна повреда, от 3 до 10 години – при средна телесна повреда, а от 1 до 5 години затвор при лека телесна повреда.

Инициатор на промяната е депутатът Ваньо Шарков, който се мотивира със зачестилите случаите на нападения и агресивни действия срещу лекари, предаде агенция "Фокус".

"Прочетох за наказанията, които са понесли хората, нанесли побой над лекари и медицински екипи, но вижте за сравнение какво пише в чл.325 б от Наказателния кодекс.

Забележете, лекарите и медицинските специалисти са бити и биячите са глобени от 150 до 200 лв. А чл. 325 от НК пише - за прояви на жестокост към гръбначно животно, причиняване на смърт, тежко или трайно увреждане на гръбначни животни насилникът да се наказва с лишаване от свобода за 3 години и глоба от 1000 лв. до 5000 лв.

И ако някой от вас има съмнение дали трябва да бъде подкрепен законопроектът, просто се замислете защо наказанията за бой над гръбначно животно са такива, а наказанията за бой над лекари са 200 лв.", каза той.

Самият Шарков е лекар и като такъв смята, че отношението на лекарите в обществото е признак за цивилизованост. Той отчете, че най-често жертви на нападения стават медиците от спешната помощ.

"Срещу лекар не се стреля и на бойното поле", коментира председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

Според нея е необходимо между първо и второ четене да се прецизират текстовете. В законопроекта има много правни несъвършенства.

"С гласуването на този законопроект ние трябва да покажем на обществото отношението към неговите лечители. Лекарите се нуждаят от тази защита, за да може те да не бъдат скоро записани в книгата за изчезващите видове, каквато е печалната тенденция в нашите условия”, коментира Дариткова.

Водещи

Най-четени