Всеки трети ученик във Варна взима наркотици 11.04 | 10:36

Най-много се търси марихуаната – всеки пети я е приемал през последния месец

От Гергана Златкова

Всеки трети ученик във Варна е употребявал поне веднъж в живота си наркотици, а прием през последния месец е направил всеки пети.

Тревожната статистика е от проучване на общинската дирекция "Превенции", проведено през миналата година, пише "24 часа".

В анкетата са участвали 2135 ученици в 9-ти и 10-ти клас от 29 училища край морето.

В дрогата за забавления на първо място е марихуаната, доминираща като избор през последните 10 години, следват амфетамини, кокаин и екстази.

Хероинът и спайс (синтетични канабиноиди) са жива екзотика и се вземат по-скоро от любопитство, коментира при представяне на данните от проучването д-р Борислав Станчев от дирекция "Превенции".

Спайсът няма как тук, където може да вирее канабисът, да измести естествения продукт, обясни той.

Амфтамините и метамфетамините, които са хитът, се произвеждат в походни лаборатории, като за суровина се използват законни медикаменти –псевдоефедрин или ефедрин хидрохлорид, които най-често се вземат за настинки и грип.

Таблетките екстази все по-рядко съдържат активното вещество MDMA и представляват хапчета с нови синтетични стимуланти, с неясен произход, които се внасят у нас от Азия и се преопаковат.

Рисковете не са свързани толкова със зависимост във времето, колкото с опасни интоксикации с непредвидим изход. Според доклад на Европол за миналата година са регистрирани 70 нови психоактивни вещества при 49 за предходната година.

37 процента от анкетираните, които са употребявали марихуана, споделят, че има голяма вероятност това отново да се случи през следващите 3 месеца. При "Спайс" близо всеки пети с предходен опит е готов да го направи пак.

94 на сто от анкетираните ученици споделят, че са употребявали алкохол през последната година. Най-разпространени сред тях са бирата и концентрати.

Водещи

Най-четени