Всеки шести българин бяга зад граница 02.02 | 14:25

Страната ни е сред лидерите по емиграция в Европа

От iNews.bg

Според последните данни на ООН страната ни е на едно от челните места по емиграция. Хората, предпочели да живеят и да се реализират извън граница са 16.5%, показва новата карта на Европа. И все пак има някои страни с доста по-притеснителни резултати, особено от заобикалящите ни.

Най-голям е процентът на решилите да напуснат родината си в Босна и Херцеговина. През 2015 г. такъв бил изборът на общо около 1.6 милиона души, което в проценти е 43.3 от населението на страната. Само с пет процента по-малко са отчетени в съседна Албания.

Доста притеснителни са тенденциите и в Македония, където положението в това отношение не е за пренебрегване – 24.8% от населението напуснало пределите на своята родина. Данните за Румъния показват 17.5%, след това сме ние с 16.5% и Сърбия с 10.5%.

ПРИЧИНИТЕ

Основните причини, които карат хората да търсят реализация извън родината си, са различията в нивата на доходите, както и по-високият жизнен стандарт. Затова миграцията обикновено е от по-бедните страни към тези, предлагащи по-добри възможности.

ПРЕДПОЧИТАНИ ДЕСТИНАЦИИ

Безспорно сред най-предпочитаните страни за установяване от чужденци е Великобритания. Най-често там искат да живеят жители на Литва, Ирландия и Кипър. С най-голям брой свои поданици, отишли да живеят в чужбина, сред страните от ЕС е Великобритания – 4.97 милиона души.

На второ място е Полша с 4.4 милиона души. През 2015 г. броят поляци, живеещи зад граница, е съставлявал 11% от населението на страната. Извън Германия пък към края на 2015 г. са живеели 4 милиона души (5% от населението), докато италианците определено са по-сдържани в това отношение – 2.9 млн. души или 4.9%.

Водещи

Най-четени