Всички областни градове могат да се сдобият с тролейбусен транспорт 06.06 | 20:12

Целият тролейбусен транспорт у нас трябва да се обнови, категоричен бе транспортният министър Ивайло Московски

От Ивелина Георгиева

Целият тролейбусен парк в страната има нужда от обновяване. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след днешното заседание на Министерския съвет.

От направен анализ става ясно, че в страната има около 430 тролейбуса, които изпълняват маршрути по 81 линии в 14 града. Превозени са 95 млн. пътници през миналата година, се казва още в документа.

Голяма част от тролейбусите са в тежко амортизирано състояние и се нуждаят от обновяване, подчерта Московски.

Той обясни, че във връзка с непрестанното покачване на цените на конвенционалните горива премиерът Бойко Борисов е възложил на транспортния министър да се изготви доклад-анализ за текущото състояние на тролейбусния транспорт и потенциалните възможности за неговото развитие като естествена алтернатива на автобусните превози.

Московски поясни, че този доклад е готов и днес е бил представен пред министрите на правителственото заседание.

В доклада е предвидено, ако основният критерий е брой жители, то ще бъде възможно във всички областни градове да се изгради необходимата контактна мрежа и съответно да се въведе тролейбусен транспорт.

Освен на фона на скъпите горива, изграждането на трасето за тролейбусите е по-евтино от това за трамваите. Тролеите се движат по-тихо, а и са по-маневрени от трамваите, които също не ползват скъпите горива.

Министърът по европейските въпроси Томислав Дончев вече преговаря с Европейската комисия голяма част от темите, засегнати в доклада, да бъдат финансирани от ОП "Околна среда", посочи транспортният министър.

Според него този доклад може да послужи като база за разработването на проекти за екологичен градски транспорт, който да бъде финансиран по тази оперативна програма.

"Идеята е смислена и добра, тъй като постоянно се завишават изискванията за еконорми в градовете, а при цените на горивата тенденцията е към постоянно нарастване", коментира Московски.

Водещи

Най-четени