Всички, участващи в строеж, ще носят отговорност за качеството му 25.09 | 12:32

Промени в закона вменяват солидарност между проектант, строител и надзорник

От iNews.bg

Предвиждаме солидарна отговорност, за да няма прехвърляне на топката между проектанти, строители и надзорници. Това означава, че всеки един от тях ще отговаря изцяло при вреда.

Това стана ясно при представените днес предложения за промени в Закона за устройство на територията, предаде репортер на БГНЕС.

Предложенията за промени бяха направени от кмета на София Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков и целят да се засили контрола и отговорността на всички участници в строителния процес.

Отговорността за явни дефекти ще се носи от надзорника.

"Предложенията имат за цел както повишаване на качеството на строителството, така и по-големи гаранции за търсене на отговорност при некачествено изпълнение", увери столичният градоначалник Йорданка Фандъкова. Тя подчерта още, че промените засягат изпълнението на публични обекти, чиито възложители са общините или държавата. "Зная, че ще има съпротива, очаквам такава съпротива, но смятам, че ще получим подкрепата на хората. Всичко това е с една единствена цел – да защитим публичния ресурс и интерес. Правим огромни инвестиции, огромни обекти. В крайна сметка ми се налага аз да отговарям за това, че някой на място не е догледал или не си е свършил работата", отбеляза още Фандъкова.

Според нея с промените всички хора ще бъдат спокойни, че парите от данъците им ще бъдат похарчени внимателно и отговорно.

"За да получим един качествен продукт, ни е трябва да сме убедени, че хората, участващи в целия процес – от белия листи, през полагането на плочката и поемането на крайната гаранция, са включени в този процес не просто формално, а участват със своята солидарна отговорност", допълни главният архитект Здравко Здравков.

Ще искаме отделни застраховки от строител към всеки един обект. Застраховката ще трябва да покрива не само времето за строеж, а и целия гаранционен срок, съобщиха на пресконференцията.

Стана ясно, че се предлагат и изменения в наредбата, която установява въвеждането на експлоатация на строежите.

За срока, в който се отстранява дефект по въведен в експлоатация обект, ще спират да текат гаранционните срокове.

Водещи

Най-четени