Всички ученици в клас от 15 септември 27.08 | 13:15

При определени условия ще се допуска и дистанционно обучение

От iNews.bg

Учебната година стартира присъствено за всички училища и всички ученици в дневна форма на обучение, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БГНЕС.

Вълчев подчерта, че епидемичната ситуация в страната вероятно ще продължи и през следващите 10-12 месеца, което означава през цялата следваща учебна година. Според него решението за присъственото начало е взето при преценка на баланса между правото на здраве и образование, а затварянето на училищата заради коронавируса може да има и по-неблагоприятно въздействия над учениците.

"Всички страни и образователни системи са изправени пред това предизвикателство. Ако оставим училищата затворени рискуваме да причиним повече негативни ефекти върху децата, отколкото пандемията. Опитваме се да намерим баланса между правото на здраве и правото на образование”, каза Вълчев и увери, че страната ни вече има опит в електронното дистанционни обучение и ще поддържа готовност да премине към него, ако това се наложи.

Мерките ще бъдат стриктно спазвани, увери още Вълчев и подчерта, че при констатирано наличие на заболяването при ученик или учител веднага ще бъдат уведомявани здравните власти.

Просветният министър съобщи, че ще се разреши формално, без смяна на формата, временно преминаване в особена форма на обучение – тя ще съчетае самостоятелно и електронно обучение. Възможностите ще са по медицински причини и разрешителен режим при определени условия. Това не означава "широко отваряне на вратата”, каза Вълчев, уточнявайки, че по този начин ще се удовлетворят и исканията на родители, с които проведе срещи през изминалите дни, които искат да имат възможност сами да решават дали децата им да посещават клас или да се обучават дистанционно.

Между 15 и 20 училища ще се превърнат в центрове за осъществяване на дистанционна форма на обучение. Един такъв център ще може да обхване ученици от повече от 1 училище, от повече от една община, дори от повече от една област, каза Красимир Вълчев, като поясни, че с тази мярка няма да са готови на 15 септември.

Обучението в електронна среда не е най-добрата алтернатива и в този смисъл няма да предложим промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, каза още министърът.

Междувременно Министерството на образованието и науката публикува Насоки за работа на училищата през новата учебна година в условията на COVID-19.

Водещи

Най-четени